Medzi nové potraviny povolené na európskom trhu patrí od 10. februára aj prášok z lariev múčiara obyčajného. Pridávať sa môže iba do niektorých druhov potravín a tie musia byť riadne označené. Podľa Potravinárskej komory Slovenska (PKS) dopyt po jedle s hmyzom, zatiaľ, u nás nie je.
Chlieb, rožky, cestoviny, ale aj rôzne syry a kompóty. Tam všade by mohol slovenský spotrebiteľ nájsť prášok z lariev múčiara obyčajného.
Riaditeľka PKS Jana Venhartová hovorí, že jedlý hmyz je bohatý na bielkoviny a rôzne pre telo prospešné látky. „V rámci Európskej únie boli podané žiadosti rôznych spoločností na to, aby bol zaradený tento jedlý hmyz ako nová potravina práve pre rôzne benefity, ktoré prinášajú,“ uviedla.
Novým potravinám v EÚ sa v Správach :24 venovala redaktorka Dominika Welterová:
Pridávanie jedlého hmyzu nie je pre potravinárov povinnosťou, ale novou možnosťou.
„To neznamená, že teraz potravinári budú nahradzovať klasické suroviny jedlým hmyzom, určite to nie je povinnosť ich pridávať do potravín. Je to len nejaká exotika, ktorá prináša možno niektorým výrobcom benefit, že chce osloviť spotrebiteľov niečím novým. Ale určite neočakávam masové využitie hmyzu v potravinách,“ dodala Venhartová.
Výrobca, ktorý použije takúto prísadu, má povinnosť ju riadne vyznačiť na obale výrobku. „V prípade tejto novej potraviny musí byť povinne v označení potraviny, ktorá túto zložku obsahuje uvedené: prášok z celých lariev, tenebrio monitor, múčiar obyčajný, ošetrený UV žiarením,“ povedala Katarína Kromerová z Úradu verejného zdravotníctva SR.
Pred zaradením na zoznam nových potravín prešiel prášok z múčneho červa dôkladnou kontrolou a je neškodný pre zdravie. „Je to veľmi bezpečná potravina, ktorá podlieha veľmi prísnemu posúdeniu predtým, ako je určená na ľudský konzum,“ uzavrela Kromerová.
Hmyz v potravinách môže vyvolať alergické reakcie. Vyhnúť by sa mu mali ľudia, ktorí majú alergiu na kôrovce a roztoče. Aj táto informácia bude na obaloch.