Na hlavný obsah

Lacné, dostupné a výrazne ochutené: Vedci skúmali, prečo majú ľudia sklon preháňať to s ultraspracovanými potravinami

V laboratóriu pripravovali pre účastníkov dve rôzne diéty.

Lacné, dostupné a výrazne ochutené: Vedci skúmali, prečo majú ľudia sklon preháňať to s ultraspracovanými potravinami
Ilustračná snímka nakupovania v obchode. Foto: STVR

Ultraspracované potraviny sú bežnou súčasťou moderného jedálnička. Mnohí ich však konzumujú v nadmernom množstve, čo môže mať vážne zdravotné dôsledky. Vedci naznačujú, že práve ich zloženie a intenzívna chuť vedú k prejedaniu a nárastu obezity.

Ultraspracované potraviny sú jedlá, ktoré prešli intenzívnym priemyselným spracovaním. Obsahujú množstvo prídavných látok, konzervantov a umelých aróm, ktoré v bežnej domácej kuchyni nenájdeme.

Sú to napríklad sladené nápoje, mrazené polotovary, cereálie, čipsy či instantné jedlá. Sú lacné, rýchlo dostupné a majú silnú chuť. Vedci skúmajú, či práve to spôsobuje, že ich ľudia konzumujú vo väčšom množstve.

Reportáž o rizikách spojených s ultraspracovanými potravinami do Správ priniesol redaktor Michal Cimerman:

„Výskumy ukazujú, že ľudia, ktorí jedia veľa ultraspracovaných potravín, majú vyššie riziko obezity, cukrovky a srdcových chorôb. My však stále nevieme, či je problém v samotnom spracovaní týchto potravín, alebo v ich zložení,“ uviedol výživový vedec z National Institutes of Health Kevin Hall.

Dve desiatky dobrovoľníkov strávili mesiac v nemocničnom centre v americkom Marylande. Každý deň dostávali presne odvážené porcie jedál a vedci sledovali, koľko z nich zjedia, ako sa hýbu a ako ich telá reagujú.

Pod prísnym dohľadom

„Naplánovali mi celý jedálniček. Nemohol som si vybrať, čo budem jesť, len koľko vody vypijem. Každý pohyb, každé sústo, všetko sledovali,“ priblížil účastník štúdie Sam Srisatta.

V laboratóriu pripravovali pre účastníkov dve rôzne diéty – jednu bohatú na ultraspracované potraviny a druhú, kde ich bolo minimum. Predbežné výsledky ukazujú, že ak dobrovoľníci jedli viac priemyselne spracovaných potravín, ich denný kalorický príjem bol vyšší v priemere o tisíc kalórií. Pre bežného človeka je to o polovicu viac než by mal denne prijať.

„Dáta naznačujú, že kombinácia cukrov, tukov a solí v týchto potravinách môže spôsobiť, že ľudia jedia viac, než potrebujú,“ zhrnul výsledky Kevin Hall. Výsledky štúdie budú známe ešte tento rok.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet