Ceny jedál v stravovacích zariadeniach neklesli napriek zníženej sadzby pre gastro sektor. Ministerstvo financií hovorí o neserióznom prístupe. Zamestnávatelia združení v Asociácii hotelov a reštaurácií Slovenska nižšiu sadzbu vítajú.
Jedným dychom však zdôrazňujú, že očakávanie znižovania cien pri množstve iných rastúcich nákladov je nereálne. Podľa odborníka sa takýto vývoj dal očakávať.
Na jedlo v reštaurácii sa uplatňuje znížená päťpercentná sadzba DPH. Ak si ho zákazník zoberie so sebou alebo mu ho doručí priamo reštaurácia, uplatňuje sa 19-percentná sadzba DPH na jedlo aj na dopravu. Pokiaľ si však jedlo objednávate cez donáškové platformy, jedlo sa zdaní 19 percentami a doprava až 23 percentami. Toto všetko bežný klient netuší.
Minister financií Ladislav Kamenický (Smer-SD) nedávno adresoval výčitku gastroprevádzkam, že napriek nižšej DPH ceny v reštauráciách nešli nadol. “Máte pocit, že sa znížili ceny obedov alebo tých jedál, ktoré majú gastropredajne? Z 10 percent sme im to dali na päť. Tých päť percent si strčili do vrecka a ešte zvýšili ceny niektorí,“ vyhlásil Kamenický.
Cenám v gastro sektore sa v Rádiožurnále venoval redaktor STVR Rastislav Dubovský:
Nereálne očakávania
Podľa Asociácie hotelov a reštaurácií je nereálne očakávať, že zníženie DPH na jedlo konzumované v gastroprevádzkach, spôsobí pokles cien pre zákazníkov. Celkové prevádzkové náklady totiž stúpajú.
“Neustále zvyšovanie nákladov bez primeraných kompenzácií či podporných opatrení povedie nielen k neudržateľnému rastu cien tovarov a služieb, ale možno aj k zániku mnohých podnikov. Ak sa nezmení prístup zo strany vlády, hrozí, že Slovensko sa prepadne do ešte horšej ekonomickej sociálnej situácie,“ skonštatoval viceprezident asociácie Patrik Bočkaj.
Ekonómovia nevidia dôvod na výčitky voči gastro sektoru, že napriek zníženej päťpercentnej DPH, ceny jedál v reštauráciách neklesli. Argumenty sú podľa ekonomického analytika Radovana Ďuranu dostatočne zrozumiteľné.
“Bolo pomerne naivné očakávať, že ceny v tomto sektore klesnú. Rastúca minimálna mzda, zavedenie transakčnej dane, zvýšenie dane z príjmov právnických osôb, náklady samotných poskytovateľov, neklesnú napriek tomu, že sa zníži sadzba DPH, ktorú musia platiť.
Prevádzkovatelia v gastre tiež pripomínajú, že ceny potravín, ktoré tvoria zhruba 40 percent nákladov, zdraželi od začiatku tohto roka o takmer štyri percentá.