Na hlavný obsah

Pri nákupe veľkonočných dobrôt si budeme musieť tento rok siahnuť hlbšie do peňaženky: Čo zdraželo najviac?

Za veľkonočný nákup zaplatíme o osem percent viac ako vlani.

Pri nákupe veľkonočných dobrôt si budeme musieť tento rok siahnuť hlbšie do peňaženky: Čo zdraželo najviac?
Sviatočné veľkonočné košíky s paschálnymi jedlami. Foto: TASR/Maroš Černý

Tohtoročné veľkonočné sviatky sa predražia medziročne o takmer osem percent. Cenová hojdačka priniesla výrazné zlacnenie niektorých základných potravín, ako je cibuľa, múka či cukor.

Extrémny nárast cien kávy, čokolády, masla a ďalších položiek však spôsobil, že celkový účet za vzorový veľkonočný nákup je tento rok o 7,6 percenta vyšší. Uviedol to v analýze Tomáš Boháček, analytik 365.bank.

„Naša najnovšia analýza cien ukazuje, že za vzorový veľkonočný nákup si tento rok priplatíme. Celkovo nás vyjde na 176,57 eura, čo je o 7,6 percenta viac ako vlani,“ spresnil.

„Absolútnym cenovým skokanom je káva (250 gramov), ktorej cena vystrelila o 80 percent, z vlaňajších 3,13 eura na tohtoročných 5,62 eura. Za rovnaké peniaze sme vlani mohli kúpiť takmer dva balíčky. Podobne dramaticky zdraželi aj sladkosti. Mliečna čokoláda (100 gramov) je drahšia o 70 percent (z 1,01 eura na 1,72 eura) a plnená čokoláda o 39 percent (z 1,29 eura na 1,79 eura),“ podčiarkol.

„Výrazne si priplatíme aj za čerstvé maslo (125 gramov), ktoré zdraželo o 37 percent. Medzi ďalších výrazných skokanov patria jablká (+26 percent), koreňový zeler (+23 percent) či včelí med (+23 percent),“ priblížil.

Nezaostáva ani tradičný prípitok. „Slivovica (0,7 litra) zdražela o 19 percent (z 13,50 eura na 16 eur) a borovička o 17 percent (zo 7,60 eura na 8,92 eura). Prispelo k tomu aj zvýšenie spotrebných daní. Pri mäsových výrobkoch je situácia u nás zmiešaná. Napríklad šunková saláma zdražela o 15 percent a údené bravčové mäso spolu s jahňacím zhodne o 9 percent,“ priblížil.

Cena sa podľa neho najviac prepadla pri žltej cibuli. Zlacnela až o 34 percent (z 1,28 eura/kg na 0,85 eura/kg).

Lacnejšie suroviny na pečenie

Výrazne zlacneli aj základné suroviny na pečenie. Tie ľudí vlani trápili vysokými cenami. Polohrubá pšeničná múka zlacnela o 25 percent (z 0,80 eura/kg na 0,60 eura/kg) aj kryštálový cukor o 24 percent (z 1,07 eura/kg na 0,81 eura/kg). Rovnako aj rastlinný olej o 24 percent (z 2,27 eura/liter na 1,73 eura/liter).

„Výrazne ušetríme aj pri mrkve (-23 percent) a paradajkách (-15 percent). Poteší aj nižšia cena bravčového karé bez kosti (-11 percent) či tradičnej Malokarpatskej salámy (-13 percent). Slepačie vajcia (10 ks) sú lacnejšie o 9 percent (z 2,81 eura na 2,55 eura) a obyčajný biely rožok zlacnel o 9 percent (z 0,11 eura na 0,10 eura),“ poznamenal.

Upozornil, že niektoré položky si držia cenu takmer navlas rovnakú ako vlani. „Napríklad chlieb v našom košíku nezdražel vôbec (0 percent), údený oštiepok, ocot či cesnak zdraželi len symbolicky o 1 percento a kurča pitvané o 2 percentá,“ doplnil.

Dodal, že finálna suma za nákup v každej domácnosti závisí od konkrétnych nákupných zvyklostí, regionálnych tradícií a schopnosti nahradiť niektoré drahšie položky lacnejšími alternatívami alebo vlastnou produkciou.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika