Slovenská gastronómia by sa už v tomto roku mala zaradiť na Michelinskú mapu. Ministerstvo cestovného ruchu po viac ako ročnej snahe podpísalo s Michelin Guide zmluvu v hodnote 175-tisíc eur. V najbližších mesiacoch prídu na Slovensko komisári, ktorí budú hodnotiť naše reštaurácie.
Komisári Michelina vybrané reštaurácie zaradia do tzv. Michelinského bedekra. Niektoré z nich majú veľkú šancu hviezdičku získať. Tvrdí to Radoslav Nackin, ktorý v bedekri Gurmán na Slovensku viac ako 20 rokov prezentuje najobľúbenejšie reštaurácie u nás.
„Nejaké tri-štyri reštaurácie by mohli dostať michelinskú hviezdu. Je to o tom, že musíte mať výborný staff. To znamená, že kuchyňa musí šliapať, musí mať šéfkuchár nejakú víziu,“ myslí si generálny riaditeľ a vydavateľ Falstaff Slovensko Radoslav Nackin.
Michelinskému hodnoteniu sa v Správach :24 venovala redaktorka Barbora Žiačiková:
„Na komisárov sa určite tešíme, ale už veľká pocta je to, že sa budú o nás zaujímať. Je to veľké uznanie za prácu, ktorú robíme, keď sa dostaneme do hľadáčika Michelina,“ uviedol šéfkuchár bratislavskej reštaurácie Jozef Masarovič.
Šancu na zaradenie do bedekra Michelin majú aj reštaurácie, ktoré sa zameriavajú na inú ako slovenskú kuchyňu.
„Myslím si, že kopec reštaurácii sa tam zaradí, lebo sú úspešné. Aj keď robia síce inú kuchyňu, či už ázijskú alebo taliansku alebo francúzsku, tak stále používajú nejaké lokálne veci a varia z lokálnych surovín,“ ozrejmil ďalší šéfkuchár z Bratislavy.
Nehodnotia len jedlo
Komisári Michelina chodia do reštaurácií anonymne. Počas návštevy hodnotia viacero kategórií. Jedlo je len jednou z nich.
„Ťažko ich aj odhadnúť, lebo sa pýtajú bežné veci, ale sú vyškolení na to, aby si všímali a dávali do súvisu ako celý mechanizmus v reštaurácii funguje. A potom vydajú hodnotenie, ktoré je nielen hodnotením kuchyne, ale aj servisu, vínnej karty a celého personálu, ako sa počas návštevy k nim správali,“ vysvetlil Nackin.
Podľa odhadov by michelinskí komisári hodnotenie slovenských reštaurácií mohli vydať v lete alebo na jeseň tohto roka.