Už po 75. raz si pripomíname Svetový deň zdravia. Jeho hlavnou témou tento rok sú zdravé začiatky – nádej na budúcnosť. V rámci tejto kampane chce WHO, aby štáty zintenzívnili úsilie a prechádzali tak úmrtiam matiek a novorodencov a venovali sa tiež dlhodobému zdraviu žien.
Podľa praktického lekára a prezidenta Asociácie súkromných lekárov Mariána Šótha je zdravotná starostlivosť na Slovensku na dobrej úrovni. V relácii Ranné správy odporučil, ako sa o svoje zdravie starať.
Pozrite si celý rozhovor s lekárom Mariánom Šóthom, ktorý v relácii Ranné správy hovoril o tom, ako sa starať o naše zdravie a čomu by sme sa mali vyvarovať:
Zdravie závisí podľa Šótha od nás, od našej genetiky a od okolia. Za dôležité považuje to, čo môžeme spraviť sami pre seba, a to udržiavať si „zdravý psychický aj fyzický nadhľad“. K tomu patri zdravá strava aj aktivity.
„Genetiku asi ťažko budeme ovplyvňovať, ale druhá vec je, že sa môžeme po tejto stránke vyvarovať, pokiaľ máme nejaké genetické predispozície,“ uvádza lekár. To, čo nedokážeme ovplyvniť, je naše okolie. Pripomína, že na Slovensku patria medzi najčastejšie kardiovaskulárne a onkologické ochorenia.
Myslí si, že oproti niektorým vyspelým krajinám je naša zdravotná starostlivosť a dostupnosť zdravotnej starostlivosti na veľmi dobrej úrovni. „Keď zoberieme krajiny ako Francúzsko, Veľká Británia, tak oni sú ešte prekvapení, akú my máme zdravotnú starostlivosť,“ podotkol Šóth.
Privítal by však preventívne a skríningové programy na dlhodobej báze tak, aby „sa nemenili každú chvíľu“.
Pozor na vitamíny
Marián Šóth nie je zástancom pravidelného užívania vitamínov. „Nemyslím si, že pravidelné syntetické vitamíny sú súčasťou našej stravy. Ak sa to dá sezónnym ovocím, v prípade zimy pri kadencii nejakého vitamínu, doplniť, je to v poriadku,“ konštatuje. Pravidelné užívanie multivitamínov a vitamínov neodporúča.
Upozorňuje, že potraviny, ktoré si pri nákupe vyberáme, si treba vyberať veľmi dôkladne. „Odborníci hovoria, že by sme mali preferovať potraviny, ktoré sú lokálne, tam kde žijeme, či už je to ovocie, zelenina alebo aj mäsové a mliečne výrobky,“ dodáva.
Varuje aj pred veľkým objemom cukrov, ktoré vníma ako memento pre všetkých – „čím je menšia tyčinka, tým väčšie množstvo cukru obsahuje“.