Na hlavný obsah

SNS chce regulovať hmyz v potravinách vlastným návrhom, obchodníci hovoria o vykopávaní otvorených dverí

Návrh sa týka označovania aj predaja takýchto potravín.

SNS chce regulovať hmyz v potravinách vlastným návrhom, obchodníci hovoria o vykopávaní otvorených dverí
SNS chce vlastným návrhom regulovať hmyz v potravinách. Foto: TASR/Jaroslav Novák, Lukáš Grinaj

Potraviny, ktoré budú obsahovať hmyz by sa mali nielen špeciálne označovať, ale aj samostatne predávať. S návrhom chce prísť SNS na najbližšiu parlamentnú schôdzu. Obchodníci hovoria o gold-platingu a vykopávaní otvorených dverí. Slovenskí pekári tvrdia, že výrobky s obsahom hmyzu predávať nebudú.

Vo februári schválila Európska únia nový hmyz v našich potravinách. Ide o múčne červy, ktoré môžu napríklad ako múčku využívať pekári s tým, že tieto výrobky musia mať špeciálne označenie.

SNS však hovorí o nedostatočnej regulácii a jej predseda Andrej Danko prichádza s vlastnou úpravou. „Budeme žiadať, aby predajcovia takých potravín museli mať osobitné regály, aby obchodné reťazce museli takéto potraviny osobitne skladovať,“ priblížil návrh. Doplnil, že pri jeho tvorbe sa inšpiroval zahraničím, kde niektoré krajiny takéto regulácie prijímajú.

Podľa predsedu Slovenskej aliancie moderného obchodu (SAMO) Martina Krajčoviča, však u nás zatiaľ takéto výrobky nemáme a bolo by v záujme samotných obchodníkov ich riadne označovať.

„Toto považujeme za úplný gold-plating, pretože nehrozí ani nejaká kontaminácia s týmito potravinami. Nie je žiaden dôvod, aby sa to oddelene skladovalo. Považujeme to za úplne zbytočnú reguláciu, ktorá je vykopávaním otvorených dverí. Ani obchod by nič také nespravil, aby zatajil spotrebiteľovi, že má nejakú inú potravinu, ako si nakupuje,“ povedal Krajčovič.

Návrhu SNS na reguláciu hmyzu v potravinách sa v Rádiožurnále venovala redaktorka STVR Soňa Mačor Otajovičová:

Rozšírený používaný produkt z hmyzu

Europoslanec Michal Wiezik z Progresívneho Slovenska pripomína, že už teraz sa produkty z hmyzu v potravinárstve bežne používajú.

„Typický produkt je vlastne červené farbivo, ktoré sa získava zo špeciálneho hmyzu – takzvaných červcov. Každý červený cukrík alebo akýkoľvek jogurt, často je prifarbovaný týmto farbivom. Pokiaľ viem, tak s týmto červeným farbivom nemá nikto nejaký problém a pritom pochádza priamo z tiel hmyzu,“ skonštatoval poslanec europarlamentu.

Európske štandardy na potraviny sú podľa neho vysoké a schválené produkty sú zdraviu nezávadné.

Pekári odmietajú larvy, kobylky aj svrčky

Slovenskí pekári však sľubujú, že hmyz do svojich výrobkov pridávať nebudú. „Nevidíme dôvod, aby sme do slovenskej múky pridávali larvy červov, ale ani kobylky či svrčky, ktoré čoskoro Európska únia schváli pre využívanie do potravín,“ dodal predseda Zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov Milan Lapšanský.

Eurokomisia sa zaoberá 11 žiadosťami o povolenie iných druhov hmyzu a pri každej z nich hodnotí ich bezpečnosť.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál