Termálne kúpaliská sa denne starajú o kvalitu vody, ktorá musí spĺňať prísne hygienické normy. Kľúčové sú aj strojovne. Pred návštevníkmi sú skryté potrubia aj filtre. Pozreli sme sa, ako celý systém funguje v jednom z najnavštevovanejších termálnych kúpalísk na Slovensku – vo Veľkom Mederi.
Bazénový technik Jozef Nagy sa o bazény stará už viac ako 25 rokov. Podľa neho takmer každé staršie termálne kúpalisko, ktoré má viac ako 70 rokov, prechádza v súčasnosti čiastočnou či úplnou rekonštrukciou.
„Väčšie riziko je pri zastaraných systémoch. Kde sa nachádzajú kovové rozvody a kovové filtre, tam je riziko, že sa tam niečo unáša. Ale pri moderných technológiách je to minimálne riziko,“ vysvetlil Jozef Nagy.
Čisteniu bazénov na termálnych kúpaliskách sa v Správach venovala redaktorka Lea Hubová:
Miernejšie parametre
Parametre vody, ktoré musia spĺňať termálne kúpaliská, sú oproti tým klasickým miernejšie. „Povoľuje sa vyššia koncentrácia chlóru a zároveň vyššie pH. Voda nemusí byť až tak číra, ako pri tých klasických bazénoch. Je to aj z dôvodu zloženia termálnej vody,“ priblížil Darko Babjak z odboru hygieny životného prostredia Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR.
Boli sme sa pozrieť, ako sa kvalita vody meria na termálnom kúpalisku vo Veľkom Mederi. Na dávkovacom zariadení je vidieť, čo všetko obsahuje bazénová voda. „V skokanskom bazéne je hladina chlóru 0,54, pH je 7,2, čo je ideálnejšia hodnota, povolená hodnota je až 6,5 až 7,5,“ povedal riaditeľ THERMAL CORVINUS Veľký Meder Roland Šušík.
Odovzdávajú vzorky hygienikom
Všetky kúpaliská musia každý mesiac odovzdávať vzorky vody Regionálnemu úradu verejného zdravotníctva. „Sú externé akreditované laboratóriá, ktoré vyšetrujú naše bazénové vody. Keď je tam nejaká nevyhovujúca vzorka, tak musíme naplánovať kompletnú sanitáciu bazéna,“ dodal Roland Šušík.
Technickú údržbu si kúpaliská zvyčajne riešia vo vlastnej réžii. Strojovňu vo Veľkom Mederi tvoria filtre, ktoré vodu pravidelne čistia.
„Bazén s 1 200 kubickými metrami má tri filtre, to máte okolo 600 kubických metrov. Čiže každé dve a pol až tri hodiny sa všetka voda prefiltruje. Všetka voda prejde filtrami a nečistosti by sa tam mali zachytávať,“ vysvetlil odborný zamestnanec technického úseku THERMAL CORVINUS Veľký Meder Ladislav Feher.
Bazénový technik kúpaliskám, ale aj vlastníkom súkromných bazénov odporúča, aby sa pri meraní kvality vody spoľahli na moderné zariadenia.