Mäso z odlovených medveďov ponúka na predaj aj Správa Tatranského národného parku (TANAP). Avizuje, že o divinu z inak chránenej šelmy je záujem. Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR biznis s medvedím mäsom z výhradne problémových jedincov považuje za legálny.
Podnikatelia, ktorí si už mäso kúpili, sú nateraz v zaradení špecialít z medveďa do jedálneho lístka zdržanliví a ekológovia sú zhrození.
„Odlovených je viacero medveďov, máme ich vyše desať, nielen na území TANAP, ale v kompetenčnom území zásahového tímu. Tým, ktorí prejavia záujem o medvedie mäso, vybavujeme certifikáty. Majú záujem aj tatranskí podnikatelia,“ priblížil riaditeľ Správy TANAP
Predaju medvedieho mäsa sa v reportáži v Správach z regiónov venovala redaktorka Ivana Ratkovská:
Oslovili sme tatranského podnikateľa, ktorý kúpil medvedie mäso. Nechcel to verejne komentovať. Za mäso už zaplatil, po jeho dodaní poputuje do mrazničky. So zaradením do jedálnička chce počkať.
„Ak spôsob zaobstarania medvedieho mäsa bude štandardne legálny, bude so všetkými certifikátmi a čo je dôležité, ak bude zo strany klientov o takéto niečo záujem, tak nevidíme problém zaradiť to do ponuky,“ skonštatoval hovorca prevádzkovateľa stredísk TMR a.s. Marián Galajda.
„Ja mám rád medvede, ja si vážim, že ich tu máme, ja ich chránim. Pokiaľ ich nekŕmime, neprídu. Podľa mňa je to politická téma, je to smutné, je mi ich ľúto a určite ich nechcem podávať v reštaurácii,“ vyjadril sa majiteľ reštaurácie v Starom Smokovci Vladimír Mikolaj.
Povolenie pre problémové medvede
Výnimku na legálny odlov inak chránenej šelmy ministerstvo udeľuje pre problémové jedince. „Musí byť zabezpečený papier CITES, ktorý vybavujeme na ministerstve, až potom dokážeme to mäso postúpiť spotrebiteľovi,“ vysvetlil Olexa.
„Keď si vybavia CITES papier, je to normálne v súlade so zákonom,“ potvrdil štátny tajomník envirorezortu Filip Kuffa.
Ponuka na medvedí guláš na tanieri vyvoláva u potenciálnych zákazníkov reštaurácií rôzne reakcie. Ako sa hovorí: „Koľko ľudí , toľko chutí.“ Niektorí z oslovených turistov v Starom Smokovci už medvedie mäso ochutnali, ďalší by sa tomu nebránili, no viacerí by medvedie mäso odmietli.
Strieľanie problémových medveďov je téma, ktorá rozdeľuje spoločnosť už roky. Vášne víri doma a v zahraničí už aj „medvedí guláš na tanieri“. „Ja si myslím , že nás to stmelí . Keď si sadneme k dobrému obedu a porozprávame sa,“ povedal štátny tajomník Kuffa.
„Pre mňa to nie je vrece bielkovín obalené kožou, ale je to mimoriadne inteligentné zviera, ktoré v ekosystéme niečo znamená,“ dodal ekológ a filmár Karol Kalinský. Mäso z medveďa , ktorý vo svojom jedálničku nepohrdne ani zdochlinami, musí byť pred odpredajom vyšetrené na parazity a infekčné choroby.