Ceny mäsa a mäsových výrobkov sa budú zvyšovať z dôvodu navyšujúcej sa ceny bravčového mäsa naprieč celou EÚ. Uviedla to Eva Forrai, výkonná riaditeľka Slovenského zväzu spracovateľov mäsa (SZSM).
Spracovatelia mäsa zvyšovaním odbytových cien podľa nej reagujú na výrazný nárast vyvolávacej ceny jatočne upravených tiel na nemeckej burze s bravčovým mäsom. V posledných týždňoch tam zaznamenali nárast jeho ceny. Z hodnoty 1,72 eura/kilogram (kg) v 12. týždni cena narástla až na súčasnú hodnotu 2,10 eura/kg. To predstavuje nárast vyvolávacej ceny o 22,09 percenta.
„Výrazne nárastli ceny bravčového mäsa ako základnej suroviny mäsospracujúceho odvetvia. Spracovatelia mäsa sú preto nútení premietnuť aj do ich odbytových cien. Očakávame, že navýšenie ceny bravčového mäsa a mäsových výrobkov v závislosti od ich kategórie sa u výrobcov prejaví už začiatkom júna. Malo by to byť približne na úrovni osem až desať percent. Predpokladáme pritom, že navýšenie cien mäsa a mäsových výrobkov nemusí byť konečné,“ dodala Forrai.