Pri vysokých teplotách sa jedlo skôr pokazí. Platí to aj na festivaloch – potraviny tam neraz vystavujú slnečným lúčom. Odborníci odporúčajú, aby si ľudia pri výbere pokrmov všímali, či kuchári dodržiavajú hygienu.
Tomáš Hortenský má stánok s langošmi 12 rokov. Každý deň pracuje s ingredienciami, ktoré sú na teplo citlivé. „Mám vybrané asi dve kilá syra, jednu smotanu. V prípade že by sa to teraz aktuálne nepoužívalo, tak sa to dá do chladničky. Je to možno pre 20 – 30 ľudí. Hodinu kľudne syr alebo smotana vydrží,“ ozrejmil Hortenský.
„Vyššie teploty prispievajú nežiaducim mikroorganizmom. Rýchlejšie sa začnú množiť až sa dostanú do takého množstva, kedy už začínajú byť pre nás nie úplne bezpečné,“ priblížila riaditeľka odboru bezpečnosti potravín a výživy na rezorte pôdohospodárstva Petra Vanková.
Správnemu stravovaniu na letných festivaloch sa v Aktuálne :24 venovala redaktorka Natália Dvoranová:
Okrem ochrany potravín pred teplom je dôležité, aby personál dodržiaval hygienické štandardy. Foodbloger Daniel Feranec, známy ako Čoje, ľuďom odporúča, aby sa kuchárom pozerali na ruky.
„Aby napríklad ruka, ktorá sa dotýka surovej potraviny, sa nedotýkala napríklad peňazí, ktorými človek potom platí. Často sa stáva, že síce človek má rukavice, ale potom tou istou rukou chytá surové mäso aj peniaze,“ upozornil Feranec.
„Keď pracujem so surovým mäsom, tak nepôjdem potom na tom si krájať šalát, ktorý budem surový jesť. Lebo ak náhodou bolo mäso kontaminované, takto si môžem spôsobiť krížovú kontamináciu,“ dodala Vanková.
Aj keď sa hygiena a bezpečnosť potravín napríklad na letných festivaloch prísne kontrolujú, odborníci odporúčajú, aby ľudia pri kupovaní jedla ostali obozretní. V rámci kampane Safe2Eat povzbudzujú aj k recyklácii. Na mnohých letných akciách pripravia na príbory a jednorazový riad špeciálne nádoby.