Slovensko má tretiu najvyššiu infláciu v eurozóne. Ceny v máji rástli o viac ako štyri percentá oproti vlaňajšku. Oproti minulému roku rástli podľa údajov Eurostatu ceny podobne rýchlo ešte v Estónsku či Chorvátsku. Priemer eurozóny je pritom len niečo menej ako dve percentá. Po poklese zo začiatku roka rástli aj ceny potravín vrátane chleba. Rast cien potravín ale podľa analytika nie je neobvyklý.
Oproti minulému roku si podľa štatistického úradu Slováci priplatili za služby, jedlo v reštauráciách či potraviny. Konkrétne najviac už tradične rástli ceny olejov, ale aj nealkoholických nápojov či ovocia. Naopak, menej Slováci platili za mäso či zeleninu. Analytik nárast prisudzuje vplyvu konsolidačných opatrení.
Ako inflácia ovplyvnila ceny potravín, zisťoval v relácii Správy redaktor STVR Boris Novotňák:
„Pretože konsolidačné opatrenia boli prijaté na strane príjmov štátu, to znamená vyššie dane, ktoré sa postupne pochopiteľne musia preniesť aj do konečnej ceny tovarov a služieb,“ odôvodnil makroekonomický analytik Slovenskej sporiteľne Marián Kočiš.
Niektorí slovenskí farmári navyše už teraz očakávajú skôr slabšiu úrodu. Podobne ako družstvo pána Jakubičku, ktoré pestuje najmä repku olejnú či hrach.
„V regióne Nitra, kde pôsobíme, to bude o niečo horšie. Hlavný dôvod je ten, že od jesene 2024 sme mali výrazný deficit zrážok v porovnaní s minulým rokom,“ uviedol predseda predstavenstva poľnohospodárske družstvo Devio Igor Jakubička.
V minulom roku rástla aj cena chleba v obchodoch, ktorá oproti začiatku roka opäť narástla na pôvodnú úroveň. Pekári hovoria, že na vine sú rastúce náklady na mzdy.
„Dlhodobo rastie náš najpodstatnejší náklad, a to sú náklady na mzdy. Do budúcnosti sa zvýšeniu odbytových cien smerom na obchodné reťazce nevyhneme,“ povedal výkonný riaditeľ Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov Milan Lapšanský.
Rastú aj ceny v hoteloch
Ceny potravín majú vplyv aj na to, koľko platíme za služby hotelov či reštaurácií. Tie síce platia vďaka konsolidácií nižšiu DPH, rastúce náklady na mzdy či ceny potravín sa ale dotkli aj ich.
„Nad rámec toho nealkoholické nápoje rástli rýchlejšie, lebo nám pribudla daň zo sladených nápojov, čo tlačilo cenu zase hore,“ ozrejmil generálny riaditeľ Asociácie hotelov a reštaurácií Slovenska Martin Novotný.
Slovensko podľa analytika nie je v tomto trende osamotené. Vo svete narástli ceny potravín za rok v priemere o päť percent. Na Slovensku rástli len niečo menej ako štyri percentá.
„Potravinová inflácia na Slovensku je o čosi pomalšia ako je všeobecná inflácia. Čo znamená, že vývoj pri potravinách je o čosi miernejší ako všeobecný cenový vývoj. A takýto trend pozorujeme aj v ostatných krajinách,“ vysvetlil analytik z XTB Marek Nemky.
Pozitívom podľa analytikov je, že na budúci rok nás pravdepodobne čaká o niečo nižší rast cien. K súčasnému priemeru Európskej únie sa však k dvom percentám nepriblížime.