Hygienici odhalili vo viacerých školských jedálňach v Českej republike veľké nedostatky: pleseň, potraviny po záruke i neoznačené jedlo. Ako informuje iDnes.cz, tento rok už skontrolovali vyše tritisíc školských jedální, bufetov a vývarovní.
Hygienici našli nedostatky v každom piatom zariadení určenom na stravovanie detí. Najčastejšie pokutovali za skladovanie potravín po záruke, špinu na pracovisku a tiež za príliš presolené jedlá.
Najviac kontrol vykonali v Juhomoravskom kraji, kde z vykonaných 381 kontrol odhalili nedostatky v 155 prípadoch.
„Najčastejšie šlo o porušenie zásad osobnej a prevádzkovej hygieny, podmienok na skladovanie a uchovávanie potravín pri bezpečných teplotách alebo o nedodržiavanie chladiaceho reťazca,“ vymenovala niektoré prehrešky pre portál Marcela Březinová, vedúca juhomoravského oddelenia hygieny detí a mládeže.
Problémy odhalili aj na školách v Prahe. V jednej z kontrolovaných jedální našli hygienici zmrazené párky, ktoré sú však určené na priamu spotrebu a v kuchyni by mali zostať iba v chladničke.
„Nedodržiavanie bezpečných teplôt pri uchovávaní pripravovaných pokrmov predstavuje významné riziko ohrozenia zdravia konzumentov,“ upozornila pražská hygienička Anna Füleová.
Plesne a nefunkčné umývadlá
V strednom Česku sa stretávali často s nedostatočnou hygienou na pracovisku. „Odpadové nádoby boli nevhodné alebo špinavé. Chýbali aj siete v oknách, evidujeme chýbajúce, nefunkčné alebo nevybavené umývadlá na ruky a prítomnosť plesne,“ vymenovala hovorkyňa stredočeských hygienikov Dana Šalamunová.
Kontrolóri poukazovali aj na nevhodný stavebno‑technický stav niektorých kuchýň. V priestoroch, kde sa pripravuje jedlo, sa napríklad na viacerých miestach odlupovala omietka zo stropu.
Hygienici udelili školským kuchyniam, jedálňam a bufetom pokuty v celkovej sume vyše 912-tisíc korún (približne 36 500 eur). Najväčšiu časť z tejto sumy zaplatili zariadenia v Stredočeskom kraji, kde pokuty dosiahli spolu 305 500 korún (asi 12 200 eur), a vo Vysočine.
V tomto regióne sa zistili aj nedostatky v informovaní o jedlách – napríklad chýbali zoznamy alergénov alebo označenia polotovarov. Naopak, v Karlovarskom kraji padla len jediná pokuta. Stravovacie zariadenie tam zaplatilo tisíc korún (asi 40 eur) za porušenie pravidiel osobnej hygieny zo strany zamestnancov.