Na hlavný obsah

Najbazalkovejšia obec na Slovensku: Pestovateľ z Tvrdošoviec ročne dopestuje tony tejto bylinky

Tento rok jej v skleníkoch vyrastie o čosi viac ako vlani.

Najbazalkovejšia obec na Slovensku: Pestovateľ z Tvrdošoviec ročne dopestuje tony tejto bylinky
V Tvrdošovciach sa pestovaniu bazalky venujú už tri roky. Foto: STVR

Bazalka je jednou z najrozšírenejších byliniek v našej kuchyni. Mnoho ľudí si ju pestuje doma na okne alebo v záhrade. Zrejme najväčšia koncentrácia bazalky je u nás v Tvrdošovciach v Nitrianskom kraji. Práve tam sa pestovateľ rozhodol tejto bylinke venovať naplno. Ročne dopestuje doslova tony bazalky.

Kráľovská bylina s využitím v liečiteľstve aj v kuchyni. Bazalka pochádza z Indie a do Európy sa dostala v 16. storočí. Spája sa najmä s talianskou kuchyňou, obľubu však má ja u nás. V skleníkoch v Tvrdošovciach tento rok vyrastie asi sedemtisíc priesad.

„Taliani do zakoreňovačov sejú bazalku, my to máme v malej nádobe vo vode, oni to pestujú v jazierku. Na jazierko položia zakoreňovače a nemusia polievať. Chceme si to vyskúšať takto v malom, ale zatiaľ nič nevyrastá. To semienko je v zemi asi dva dni,“ priblížil pestovateľ Ján Kvoček.

Pestovaniu bazalky sa v Ranných správach venovala redaktorka Jana Obrancová:

Zdroj: STVR

Pestovateľov prekvapila zima

Kým zo semienka vyrastie rastlina vhodná na použitie, prejde asi šesť až osem týždňov. V tvrdošovských skleníkoch bazalka rastie od jari až do neskorej jesene. Okrem pestovateľa sa o ňu starajú pracovníci v skleníkoch.

„Dávam dole kvety, potom to oberieme. Páči sa mi to robiť, lebo vidím všetko od začiatku až do konca,“ povedala pracovníčka v skleníku v Tvrdošovciach Henrieta Ciroková.

„V skleníku môžete sadiť kedykoľvek, ak ho máte vykurovaný. My máme studený skleník, tak sme veľmi závislí na prírode. Pri bazalke je veľmi ošemetné odhadnúť termín. Niektoré roky môžete sadiť na konci marca, inokedy je začiatok mája veľmi skoro. Bazalka je veľmi citlivá bylina, tento rok nás trochu prekvapila zima, aj narobila na väčšom poraste škodu,“ uviedol Ján Kvoček.

Dodal, že niektorí chcú sadiť bazalku vonku veľmi skoro, čo je podľa neho veľká chyba. „Možno aj my sme sa uponáhľali tento rok. Bazalka je veľmi citlivá na chlad, sucho. Treba s ňou robiť veľmi jemne,“ povedal.

Základ úspechu je voda, slnko a pôda

V Tvrdošovciach sa tejto bylinke intenzívne venujú už tri roky. Pestovateľ vraví, že základom úspechu je dobrá pôda, slnko a pravidelná závlaha.

„My pestujeme na pôde a na slnku. Používame studničnú vodu a to je všetko. Nehnojíme priemyselnými hnojivami, nepoužívame žiadne pesticídy a do zakoreňovačov používame substráty, ktoré spracovali kalifornské dážďovky. Polievame cez kvapkovú závlahu každý druhý či tretí deň. Podľa toho, ako je teplo. Keď je chladnejšie, netreba tak často, keď je veľmi teplo, tak aj každý deň,“ povedal pestovateľ.

Tento rok v skleníkoch vyrastie asi šesť ton bazalky, o čosi viac ako vlani. O bylinku je totiž zo strany spotrebiteľov záujem a najmä v čerstvom stave si čoraz viac nachádza obľubu aj v slovenskej kuchyni.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny