Pred 15 rokmi začali na parcele v Kolíňanoch s unikátnym experimentom. Dnes majú v rukách metódu, ktorá dokáže zvýšiť úrodu prakticky bez nákladov. Založená je na presne riadenom pohybe strojov po poli a bezorbovom systéme pestovania.
Základom tejto metódy je jazdiť po poli čo najmenej. A keď už jazdiť, tak stále v tých istých koľajach.
„Vychádzali sme z toho, že už sme mali dostupné navigácie s presnosťou na dva a pol centimetra a mohli sme si teda dovoliť založiť permanentné koľaje,“ vysvetlila Jana Galambošová zo Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre.
Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre začala svoj experiment pred 15-timi rokmi a dnes dokáže svojou metódou zvýšiť úrodu v priemere o viac ako 10 percent.
Experimentom v poľnohospodárstve sa v reportáži v relácii Správy venoval redaktor Vlado Hulík:
„Je to v podstate prvé pole, ktoré je komerčne zberané takýmto zariadením a dnešný deň je v podstate unikátny míľnik,“ uviedol Miroslav Macák zo Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre.
Riadený pohyb strojov
Riadený pohyb strojov po poli funguje po celom svete. Rozšírený je najmä v Austrálii a v Spojených štátoch amerických.
„Na európskom kontinente sa tým zaoberajú Angličania, zaoberajú sa tým Nemci, v Českej republike sa používa tento systém a chvalabohu sa začína používať aj tu u nás,“ vysvetlil Vladimír Rataj, ktorý taktiež pôsobí na Slovenskej poľnohospodárskej univerzite v Nitre.
Zber dát z výskumnej parcely ukázal aj zvýšenú kvalitu pôdy a odolnosť voči prívalovým dažďom. Kvalita úrody sa dnes dá sledovať aj priamo pri jej zbere.
„Agronóm, alebo manažér podniku, dokáže pozrieť v reálnom čase, počas zberu, v akej kvalite to zrno zbiera a akú bude mať uplatniteľnosť na trhu. Chceme pokračovať tým, že teraz by sme kombinovali túto technológiu s ďalšími smart technológiami, ktoré do poľnohospodárstva prichádzajú,“ priblížila Galambošová.
„Je to bez nejakých veľkých nákladov. My sme sa rozhodli ísť európskou cestou, to znamená robiť to so strojmi, ktoré sú tu komerčne v predaji, stroje, ktoré sú na každom podniku. A či sa to dá? To sme si postavili otázku pred 15-timi rokmi a ukazuje sa, že sa dá,“ doplnil Rataj.
Metódu a jej výsledky budú publikovať aj vo svetových odborných vedeckých časopisoch.