Na hlavný obsah

Produkcia piva je na Slovensku vyššia. Vzrástla výroba nealkoholických radlerov, alkoholického piva sa vyrobilo menej

Výroba radlerov stúpla o viac ako desatinu.

Na snímke poháre s pivom.
Ilustračná snímka. Foto: TASR/dpa

Produkcia piva na Slovensku v roku 2024 medziročne vzrástla o dve percentá na 2,976 milióna hektolitrov (hl) oproti 2,916 milióna hl v roku 2023.

Výroba alkoholického piva mierne poklesla, produkcie nealkoholických pív i radlerov stúpli o viac ako desatinu. Informovalo o tom Slovenské združenie výrobcov piva a sladu (SZVPS) pri príležitosti Medzinárodného dňa piva, ktorý každoročne pripadá na prvý augustový piatok.

„Produkcia nealkoholického piva vzrástla medziročne o viac ako 15 percent, pričom nepretržite stúpa od pandemického roku 2020. Rast zaznamenávame nielen v objeme, ale aj v počte nealkoholických pív, do ich výroby sa totiž púšťa čoraz viac pivovarov,“ uviedol výkonný riaditeľ SZVPS Vladimír Machalík.

V roku 2024 vzrástla produkcia neochuteného nealkoholického piva na Slovensku zo 144-tisíc hl (2023) na 166-tisíc hl, čo je rast o 15 percent. Výroba nealkoholických radlerov vzrástla o 11,5 percent na 602-tisíc hl. Naopak, alkoholického piva vyprodukovali domáce pivovary o 22-tisíc hektolitrov menej. V roku 2024 to bolo 2,21 milióna hl oproti 2,23 milióna hl v roku 2023.

„Minuloročná konsolidácia zasiahla z potravinárskeho sektora najviac pivovary. Tento rok analyzujeme vplyv zvyšovania mýta a rozšírenia spoplatnenia cestnej siete. Pivo je totiž najnáročnejším nápojom nielen na výrobu, ale aj na logistiku. Privítali by sme aj zlepšenie situácie v gastrosektore, ktorý stále bojuje o priazeň zákazníkov a taktiež naň vplývajú zvýšené náklady konsolidácie. Rok 2025 preto bude pre pivovarnícky sektor veľkou výzvou,“ dodal Machalík.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika