Plánovanú konsolidáciu kritizujú aj výrobcovia a avizujú ďalší rast cien potravín. Okrem avizovaných opatrení má byť dôvodom aj zvyšovanie minimálnej mzdy, na ktorú sú naviazané nočné a víkendové príplatky. Obavy vyvoláva predovšetkým rast odvodov, zmeny pri vyplácaní náhrad zamestnávateľom pri práceneschopnosti, aj zmena DPH niektorých potravín.
V remeselnej pekárni v Nitre strojovú výrobu nepoznajú. Všetko sa robí ručne. „Kolegyne robia nočné, my dve s kolegyňou robíme ranné,“ potvrdila pekárka Ivana.
Zvyšovaniu cien potravín sa v relácii Rádiožurnál venovala redaktorka Jana Obrancová:
Práca v noci aj počas víkendov znamená príplatky, ktoré spolu s minimálnou mzdou majú od nového roka rásť. Majiteľka Nikola Sládečková ráta s ďalšími nákladmi aj v dôsledku konsolidácie.
„Tie peniaze si nevyčarujeme. Uvidíme, ako nám to skočí a budeme sa tomu musieť aj my prispôsobiť,“ povedala.
Pretavenie zvýšených nákladov do cien predpokladá aj chovateľ ošípaných František Valášek. O tisíce prasiat sa treba starať 24 hodín každý deň. „Nikto z nás nemá taký ekonomický priestor, aby mohol len zdvíhať náklady. Kto to nezakomponuje ďalej, môže skončiť,“ povedal.
Podobný scenár predpovedajú mnohí chovatelia, pestovatelia aj výrobcovia potravín. „Prvovýrobcovia a spracovatelia budú musieť pretaviť svoje zvýšené náklady do odbytových cien,“ vysvetlila Jana Holéciová zo Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory.
„Zvýšené náklady budú premietnuté do ceny potravín,“ vyhlásila za potravinársku komoru Slovenska Jana Venhartová.
Obavy spotrebiteľov
„Priamo sa to podpíše aj pod zvyšovanie cien mäsa a mäsových výrobkov,“ dodala výkonná riaditeľka Slovenského zväzu spracovateľov mäsa Eva Forrai.
Ceny potravín rastú každoročne. Tento rok ich nakupujeme o 2,5 percenta drahšie ako vlani. Výrazného zdražovania sa obávajú najmä spotrebitelia.
Zatiaľ čo slovenskí producenti inú cestu ako zdražovať nevidia, podľa ministra pôdohospodárstva Richarda Takáča (Smer-SD) to ľudia až tak nepocítia. „Keď mi povie slovenský producent potravinár, že vďaka nejakým krokom bude zvyšovať ceny, tak to nebude mať nejaký podiel z toho dôvodu, že vlastne len nejaké malé percento tam je tých slovenských potravín,“ povedal minister.
Potravinári aj preto upozorňujú, že ľudia začnú viac nakupovať menej kvalitné potraviny a viac budú siahať po tých zahraničných.