Na hlavný obsah

Potravinová inflácia by mohla na jeseň spomaliť. Otázkou je, či vplyv konsolidácie nebude silnejší, komentuje analytik

Závisí to od ďalších opatrení.

Na snímke je osoba v supermarkete.
Potravinová inflácia by mohla spomaliť. Foto: STVR

Priaznivý výhľad produkcie väčšiny základných potravinárskych komodít naznačuje, že veľkoobchodná potravinová inflácia by sa na jeseň a začiatkom budúceho roka mohla spomaliť.

Tento efekt však nemusí byť plne prenesený do cien pre spotrebiteľa. Uviedol to analytik 365.bank Tomáš Boháček. Komentoval tak údaje o druhom odhade úrody hustosiatych obilnín, ktoré zverejnil Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

Vyššia domáca produkcia by podľa neho mala tlmiť tlak na ceny múky, chleba či pekárskych výrobkov. Rizikom však zostávajú domáce faktory. Pripravovaná vládna konsolidácia môže priniesť nové daňové zaťaženia či zmeny v sektoroch vplývajúcich na cenu potravín. To by mohlo časť pozitívneho efektu z dobrej úrody negovať.

„Domnievame sa, že skôr ako ceny v obchodných reťazcoch bude klesať viac cena produkcie z dvora, kde bude medzi farmármi vyššia konkurencia z dôvodu dostatočnej úrody,“ dodal analytik 365.bank.

ŠÚ SR informoval, že celková úroda obilnín v SR by mala v roku 2025 dosiahnuť 3,1 milióna ton. Predstavuje to medziročný nárast o viac ako 20 percent.

Podľa druhého odhadu úrody, ktorý ŠÚ SR zrealizoval k 15. augustu, keď už bola pozbieraná väčšina obilnín vrátane repky, by mali poľnohospodári zozbierať o 527-tisíc ton obilnín viac ako vlani. Tento výsledok je najmä dôsledkom výrazne vyšších priemerných výnosov z hektára. A to nielen v porovnaní s minulým rokom, ale aj s päťročným priemerom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika