Slováci ročne vyhodia stovky tisíc ton potravín. Najväčší podiel na tom majú domácnosti. Plytvanie jedlom pritom nezaťažuje len našu peňaženku, ale aj životné prostredie.
„Podľa posledných štatistík z roku 2021 sa na Slovensku vyhodí v priemere okolo 100 kilogramov odpadu na obyvateľa,“ uviedla riaditeľka marketingu ENVI-PAK Jana Sásfaiová .
Spresnila, že pre štvorčlennú rodinu to môže predstavovať aj 400 kilogramov ročne. Upozornila aj na sociálny nepomer, že rozvinutejšie krajiny s lepšou ekonomickou situáciou si dovolia viac nakupovať a viac aj plytvajú.
„Ročne podľa štatistikov vzniká na Slovensku okolo 100 kilogramov jedla na obyvateľa,“ uviedla. Prieskum ENVI-PAK podľa jej slov potvrdil, že 39 percent ľudí vyhadzuje potravinový odpad raz týždenne, sedem percent raz denne.
„Len 25 percent ľudí nevyhadzuje potravinový odpad,“ povedala. Môže to byť podľa nej preto, že majú domáce zvieratá, snažia sa šetriť či nakupujú podľa skutočnej spotreby.
„Najviac plytvajú ľudia, ktorí sú vo veku od 18 do 39 rokov, čiže ekonomicky najsilnejšia kategória. Najmenej je to práve naopak, tí starší ľudia,“ skonštatovala na základe výsledkov prieskumu.
Celý rozhovor s Janou Sásfaiovou sme odvysielali v Ranných právach:
Trvanlivosť a spotreba
Z prieskumu tiež podľa nej vyplynulo, že najviac sa vyhadzuje uvareného jedla, až 65 percent. „Ľudia navaria enormné množstvo a nestíhajú to spotrebovať,“ opísala. „Nie každý chce jesť štyri alebo päť dní to isté,“ doplnila. Tiež sa podľa nej vyhadzuje pečivo, chlieb a na tretej priečke sú zelenina a ovocie. „Samozrejme, sú tam ešte aj jogurty, mliečne výrobky a mäso,“ doplnila.
„Mnoho ľudí si neuvedomuje rozdiel medzi minimálnou trvanlivosťou a dátumom spotreby,“ vyhlásila. Spresnila, že minimálna trvanlivosť je čas, kedy výrobca garantuje, že potravina bude v stopercentnom stave.
Upozornila, že ľudia by mali potravinu pred konzumáciou skontrolovať, pretože niektoré potraviny, napríklad múka či cestoviny, nepodliehajú rýchlej skaze. „Je tam priestor použiť ich aj po skončení minimálnej trvanlivosti,“ dodala.
Dátum spotreby je väčšinou kratší a uvádza sa pri mliečnych výrobkoch, mäse či iných výrobkoch podliehajúcich rýchlejšej skaze. „Tam si treba dať pozor,“ povedala. Dodala, že takéto potraviny je potrebné vyhodiť bez obalu, ktorý je ešte možné zrecyklovať.