Na Slovensku sa začal zber a spracovanie cukrovej repy. Cukor je potravina, v ktorej sme sebestační. Väčšina cukrovej repy sa dopestuje u nás, približne päť percent dovážame z Česka. Aj keď tohtoročnú úrodu považujú poľnohospodári za jednu z tých lepších, ceny cukru budú postupne rásť.
Cukrovarníci hlásia, že sezóna 2025 je doslova učebnicová. “Cukrová repa je tento rok ako kýbel, ale nie je dôležitá veľkosť, ale cukornatosť aspoň 16 percent,“ uviedol pestovateľ z Bošáce Vladimír Králik.
“Vďaka tomu, že júl bol mierny a aj zrážok bolo dosť, tak kvalita repy je oveľa vyššia. Taká, aká by mala byť,“ zhodnotil Michal Abelovič zo Slovenského cukrovarníckeho spolku.
Na družstve v Bošáci stihli repu vyorať ešte pred dažďom, na jednom hektári pozbierali až 96 ton, čo je asi o desať percent viac v porovnaní s vlaňajškom.
Úrode cukrovej repy sa v relácii Správy :24 venovala redaktorka Gabriela Stoklasová:
Každých päť minút sa na pásy vysype nový kamión cukrovej repy. “Tento rok približne spracujeme 520-tisíc ton repy a z toho vyrobíme asi 80-tisíc ton cukru,“ prezradil riaditeľ závodu Považský cukor Tomáš Adámek.
Dostatok cukru naprieč Európu
Vplyvom počasia bude dostatok cukru naprieč Európou. Jeho cena je v týchto týždňoch najnižšia za posledné obdobie. Aj samotné cukrovary vykupovali repu od pestovateľov za nižšie sumy ako vlani.
“Je to neudržateľné pre celú vertikálu, to znamená, že aj teraz zvyšovanie cien cukru je na strane výrobcov, to sa časom prejaví aj na pultoch,“ dodal Abelovič. Napriek dobrej a kvalitnej úrode podľa cukrovarníkov ceny cukru ku koncu roka porastú.