Jesenná hubárska sezóna je v plnom prúde. Hríby, dubáky či masliaky plnia košíky profesionálnym aj amatérskym hubárom po celom Slovensku. Mnohí sa o svoje úlovky s nami podelili. Vedeli ste, že z húb môžete vyrobiť aj kávu alebo čaj?
Nie v každom kraji je to rovnaké, huba potrebuje pre svoj rast ideálne podmienky. Čitatelia plnili svoje košíky v okresoch Martin, Vranov nad Topľou či na Kysuciach.
Pozrite si úlovky našich čitateľov:
Hubárka Katarína vyrába nápoje a tinktúry
O hubách hovorila aj hubárka Katarína Pršalová Chabadová v relácii Interview :24. Prezradila, že na Slovensku huby „ešte len štartujú“, preto, ak chce niekto nájsť napríklad hríby bronzové, musí vycestovať do teplejších dubín.
Počas zberu húb natrafila už aj na kozáky. „To je dobrá predzvesť toho, že o pár dní môžeme čakať vlnu hríbovitých aj v Žiline,“ prezradila. Na huby chodí celoročne, na Štedrý deň či v januári.
Huby sú podľa Pršalovej Chabadovej rozdelené na zimné, jarné, letné a jesenné druhy. „V zime sa stretávame s drevokaznými hubami, vtedy sa zbiera čaga sibírska, brezovník obyčajný, pokiaľ nie sú veľké mrazy, trúdnikovec pestrý. To sú huby, ktoré vyrastajú z rozpadnutého dreva a parazitujú na ňom,“ priblížila.
Keď ide hubárka Katarína na zber, ide doslova na istotu. „Huby buď parazitujú na drevinách, alebo žijú v symbióze so stromami, alebo rozkladajú v lese živočíšne a rastlinné zvyšky. Podľa toho, že poznáme biotop a stromy, hubári vedia, aké huby tam očakávať,“ ozrejmila.
Sama však nemá konkrétne miesta a najradšej chodí „do neznáma a objavuje to, čo tam je“. Okrem varenia, z húb vyrába čaje, kávu alebo alkoholové tinktúry.
Pozor na jedovaté huby
Prednedávnom sme upozornili na opatrnosť pri zbere húb a ich následnej konzumácii. Gastroenterológ Martin Janičko pre STVR povedal, čo robiť, ak sme jedovatú hubu skonzumovali.
Ľudí varoval, aby nejedli huby, ktoré dôkladne nepoznajú. „Pokiaľ skonzumujeme nejedlé huby, organizmus má najčastejšie príznaky ako nauzea, zvracanie, hnačky, kŕče v bruchu,“ opísal. V prípade ťažkostí je podľa neho dôležité vziať k lekárovi aj vzorku húb, ktorú sme zjedli.
Konzumáciu akýchkoľvek húb neodporúča deťom do desať rokov, ľuďom s poškodením pečene alebo obličiek a tehotným ženám.