Na hlavný obsah

KVÍZ: Rigatoni, linguine či farfalle, dokážete ich rozoznať? Svetový deň cestovín sa slávi už 27 rokov

Overte si svoje vedomosti o cestovinách.

Na snímke štyri druhy cestovín.
Svetový deň cestovín oslavujeme 27 rokov. Foto: Unsplash

Od roku 1998 sa 25. októbra každoročne po celom svete oslavuje Svetový deň cestovín. O jeho vzniku rozhodol Svetový cestovinársky kongres v Ríme ešte v roku 1995. Zhodol sa, že zdravý, udržateľný, praktický, populárny a najmä chutný pokrm si zaslúži celosvetové uznanie.

Kde presne tento obľúbený pokrm vznikol, sa len ťažko odhaduje, no najstaršie zmienky o cestovinách pochádzajú z Číny, kde sa našla aj dobre zachovaná misa cestovín, ktorej vek sa odhaduje na štyritisíc rokov.

V Európe to boli zrejme Gréci, kto začal s výrobou cestovín. Priemyselná výroba cestovín už spadá do novodobej histórie a zaslúžili sa o ňu Taliani, ktorí majú dodnes najväčšiu spotrebu cestovín. Práve na Apeninskom polostrove totiž začali vznikať prvé továrne na cestoviny v 17. storočí.

Slovensko má hneď niekoľko cestovín, ktoré sú neodmysliteľnou súčasťou lokálnej kuchyne. Pirohy, fliačky, ale aj tarhoňa či slovenská ryža, i keď ani jeden z druhov nepochádza priamo zo Slovenska.

K tomu majú najbližšie pirohy, o ktoré sa delíme s Poliakmi a Moravanmi. Slovenská ryža nesie mimo našich zemepisných súradníc názov Orzo, tarhoňa pochádza z osmanskej ríše, fliačky sú priemyselne vyrábané.

Pri príležitosti 27. Svetového dňa cestovín si overte svoje znalosti a zistite, ako dobre sa vyznáte v názvoch rôznych druhov cestovín:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet