Od roku 1998 sa 25. októbra každoročne po celom svete oslavuje Svetový deň cestovín. O jeho vzniku rozhodol Svetový cestovinársky kongres v Ríme ešte v roku 1995. Zhodol sa, že zdravý, udržateľný, praktický, populárny a najmä chutný pokrm si zaslúži celosvetové uznanie.
Kde presne tento obľúbený pokrm vznikol, sa len ťažko odhaduje, no najstaršie zmienky o cestovinách pochádzajú z Číny, kde sa našla aj dobre zachovaná misa cestovín, ktorej vek sa odhaduje na štyritisíc rokov.
V Európe to boli zrejme Gréci, kto začal s výrobou cestovín. Priemyselná výroba cestovín už spadá do novodobej histórie a zaslúžili sa o ňu Taliani, ktorí majú dodnes najväčšiu spotrebu cestovín. Práve na Apeninskom polostrove totiž začali vznikať prvé továrne na cestoviny v 17. storočí.
Slovensko má hneď niekoľko cestovín, ktoré sú neodmysliteľnou súčasťou lokálnej kuchyne. Pirohy, fliačky, ale aj tarhoňa či slovenská ryža, i keď ani jeden z druhov nepochádza priamo zo Slovenska.
K tomu majú najbližšie pirohy, o ktoré sa delíme s Poliakmi a Moravanmi. Slovenská ryža nesie mimo našich zemepisných súradníc názov Orzo, tarhoňa pochádza z osmanskej ríše, fliačky sú priemyselne vyrábané.
Pri príležitosti 27. Svetového dňa cestovín si overte svoje znalosti a zistite, ako dobre sa vyznáte v názvoch rôznych druhov cestovín:
