Na hlavný obsah

Za pečivo si od nového roka zrejme priplatíme. Dôvodom je plánovaný rast minimálnej mzdy

Chlieb predstavuje jednu zo základných zložiek v strave.

pekári pri práci
Pekári popri chlebe svoj sortiment neustále rozširujú. Foto: TASR/Alexandra Moštková

Spotreba chleba na Slovensku klesá. Kým v roku 2020 priemerný Slovák zjedol 36 kilogramov za rok, vlani to bolo asi 26 a pol kilogramu. Chlieb a pečivo patria k dôležitým zložkám našej výživy. Od budúceho roka si za ne zrejme priplatíme.

Hoci chlieb z našich tanierov ubúda, pre mnohých ľudí zostáva pečivom číslo jeden. „Predstavuje základnú sacharidovú zložku v príjme našej stravy. Okrem sacharidov obsahuje aj niektoré vitamíny, najmä vitamíny skupiny B,“ vysvetlila odborníčka na výživu zo Slovenskej poľnohospodárskej univerzity (SPU) v Nitre Marta Habánová.

Pekárne popri chlebe svoj sortiment neustále rozširujú. S tým musia držať krok aj školy vzdelávajúce budúcich pekárov. „Robíme syrový pletenec, ale ešte sme to nerobili, učíme sa prvýkrát,“ opísala študentka odboru pekár na SOŠ potravinárskej v Nitre Anna.

„Naučíme sa tu piecť veľa rôznych vecí, je to zaujímavé. Najradšej pečiem napríklad pagáče a určite bábovky,“ dodala študentka Liana.

„Makovky, pletenky a vianočky,“ vymenovala ďalšia študentka odboru pekár Sofia. Robota sa podľa jej slov dá zvládnuť.

Reportáž o slovenskom chlebe do Aktuálne :24 pripravila redaktorka Jana Obrancová:

Inovatívne výrobky

„Máme inovatívne výrobky ako fit tyčinky, trvanlivé pečivo, oškvarkové pagáče, sladké, slané, všetko, po čom vám srdce túži, všetko tu vieme vyrobiť,“ vysvetlila majsterka odbornej výchovy na SOŠ potravinárskej v Nitre Katarína Vykoukalová.

Či sladké, slané, alebo tradičné, cena pečiva kontinuálne rastie a pekári opäť avizujú potrebu jej ďalšieho zvyšovania. Dôvodom má byť historicky najvyšší plánovaný rast minimálnej mzdy. Tá sa má od budúceho roka zvýšiť o dvanásť percent, teda o 99 eur. Práve to má vplyv aj na príplatky za prácu v noci, cez víkendy či sviatky, teda v časoch, keď sú pekári bežne v práci.

„Až 55 percent všetkých nákladov súvisiacich s výrobou chleba a pečiva súvisí s osobnými nákladmi, to znamená s mzdou, odvodmi a poistným,“ spresnil predseda Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov (SZPC) Milan Lapšanský.

„Nie je možné v dnešnej situácii predpokladať, že ak vám partneri neustále zvyšujú ceny, tak sa to nepremietne aj do spotrebiteľských cien,“ uviedol predseda Slovenskej aliancie moderného obchodu Martin Krajčovič.

Pekári chcú svoje odbytové ceny zvýšiť o sedem až desať percent. Otázne zostáva, do akej miery sa to prejaví na pultoch.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko