Na hlavný obsah

Huby by sa nemali kombinovať s alkoholom. Odborník radí, na čo všetko si ešte treba dávať pri ich konzumácii pozor

V prípade ťažkostí je potrebné vyhľadať lekára.

huby v lese
Zbierať by sme mali len huby, ktoré dobre poznáme. Foto: TASR/Adriána Hudecová

Hubárska sezóna je v plnom prúde. Odborníci upozorňujú na opatrnosť pri zbere, ale najmä konzumácii húb. V prípade pretrvávajúcich ťažkostí po konzumácii akýchkoľvek húb je potrebné bezodkladne vyhľadať lekársku pomoc. Príznaky po požití nejedlých a vyslovene jedovatých húb môžu byť rovnaké. Upozornil na to gastroenterológ Martin Janičko v relácii Aktuálne :24.

„V prvom rade nekonzumovať neznáme huby a zbierať len také huby, ktoré vyslovene dôkladne poznáme,“ uviedol Janičko. Poradil aj, čo robiť, ak po konzumácii húb pociťujeme nevoľnosť. Huby sa rozdeľujú na nejedlé a vyslovene jedovaté.

„Pokiaľ skonzumujeme nejedlé huby, organizmus má najčastejšie príznaky ako nauzea, zvracanie, hnačky, kŕče v bruchu,“ opísal. „Typická je gastroenteritída, ktorá vzniká už do niekoľkých hodín po konzumácii,“ skonštatoval. Dodal, že v prípade nejedlých húb prejdú tieto ťažkosti pomerne rýchlo.

Upozornil však, že tieto ťažkosti sa nedajú odlíšiť od jedovatých húb. „Muchotrávka zelená sa takisto môže prejavovať takýmito tráviacimi ťažkosťami, ale po ich ústupe s odstupom niekoľkých dní môže dôjsť k ťažkému zlyhaniu pečene,“ upozornil.

S Martinom Janičkom sa v relácii Aktuálne :24 zhovárala redaktorka Ľudmila Smetanková:

Zdroj: STVR

K lekárovi vziať aj vzorku húb

V prípade akýchkoľvek ťažkostí je potrebné ísť k svojmu obvodnému lekárovi. „Najlepšie zobrať aj kúsok húb, ktoré sme jedli. Pokiaľ sú tie huby vyslovene jedovaté, muchotrávka zelená, pavučinovec plyšový, vedú buď k zlyhaniu pečene. To môže postupovať až do úmrtia alebo potreby transplantácie,“ povedal. Tiež môže nastať trvalé zlyhanie obličiek s potrebou dialýzy.

Pri nevoľnosti a zvracaní treba podať živočíšne uhlie. „Pokiaľ to trvá niekoľko hodín, určite treba ísť k lekárovi,“ zdôraznil. Upozornil tiež, že deti sú viac ohrozené. Spresnil, že huby by vôbec nemali konzumovať deti do desať rokov, ľudia, ktorí trpia ochoreniami pečene, napríklad jej stukovatením, osoby s poškodením obličiek.

Lekári podľa jeho slov takisto neodporúčajú konzumáciu húb tehotným ženám. „Napríklad toxín z muchotrávky zelenej preniká aj do materského mlieka, dieťa sa môže otráviť aj kojením,“ povedal. „Takisto nikdy nemiešať huby s alkoholom,“ vyhlásil.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko