Čas letných pneumatík sa kráti. Na vozovky sa opäť vracajú zimné. Pneuservisy začínajú s prezúvaním áut. Vodičom radia nenechávať si to na poslednú chvíľu. Podľa odborníkov treba dať pozor aj pri výbere pneumatík.
V jednom z košických pneuservisov naše štáby natrafili na vodičov, ktorí nechcú nechať nič na náhodu a chcú sa vyhnúť náporu pri prezúvaní auta, keď teploty klesnú pod nulu. „Skočí zima alebo sneh, môže sa stať nehoda, prídu policajti a potom čo povedia, že vaša chyba, lebo ste mali letné gumy,“ vyjadril sa jeden z nich.
Prezúvaniu pneumatík na zimné sa v reportáži v Správach z regiónov venovali redaktorka Petronela Mahdalová a redaktor Dominik Veľas:
Ak je na ceste súvislá snehová vrstva, ľad alebo námraza, osobné autá musia mať zimné pneumatiky na všetkých kolesách. Majiteľ košického pneuservisu priznáva, že väčšina jeho zákazníkov prichádza neskoro.
Návaly po prvých mrazoch
„Keď sneží alebo začne mrznúť, vtedy sú najväčšie návaly. S tým, že my to nevieme ovplyvniť. Pre nás by to bolo lepšie, keby to bolo rozdelené na dlhšie časové obdobie,“ skonštatoval majiteľ pneuservisu v Košiciach Kamil Katoč
Na severe Slovenska je však už poriadne chladno najmä v noci. V pneuservise vo Vrútkach majú plné ruky práce. Rušno je aj na strednom Slovensku. Podľa odborníka vodiči rýchlo reagovali na prvé mrazy.
„Od tej polovičky októbra už to ide väčšinou na plné pecky, ale tohto roku to začalo na konci septembra ako mimoriadne skoro tým ochladením vtedy,“ pokračoval spolumajiteľ pneuservisu vo Vrútkach Miroslav Malý.
„Pri siedmich stupňoch by už to auto malo byť prezuté a mali by sme používať zimné pneumatiky. Dôležité je, pokiaľ viem, že mám trojročné pneumatiky a už neplnia na sto percent svoju funkciu, uvedomiť si to,“ dodal motoristický novinár Roman Nadányi.
Pri prezúvaní auta je dôležité skontrolovať hĺbku dezénu. Pri zimných pneumatikách nesmie byť menšia ako tri milimetre. Na jeseň bývajú nielen klzké cesty, ale aj hmla a nižšia viditeľnosť. Vodiči by preto mali myslieť na správne svietenie aj bezpečnosť chodcov.