Na hlavný obsah

Vyhadzovanie jedla je problém: Plytvanie potravinami stojí mesačne 30 eur na osobu. Pomôcť môže aj jednoduchý plán

Najviac potravinového odpadu vzniká počas sviatkov.

ľudia nakupujú v obchode
Ilustračná snímka. Foto: STVR

Na Slovensku ľudia vyhodia mesačne potraviny za 30 eur na osobu. Vyplýva to z prieskumu agentúry Ipsos. Najčastejšie končia v odpade čerstvé potraviny ako pečivo, ovocie a zelenina. Plytvaním prichádzame nielen o peniaze, ale aj zbytočne zaťažujeme životné prostredie.

Slováci vyhodia mesačne potraviny za 30 eur, čo je ročne 360 eur, ktoré skončia v koši. Pričom by mohli byť použité na niečo omnoho hodnotnejšie.

Prieskum tiež ukázal, že najväčšie výdavky na jedlo majú na Slovensku obyvatelia vo veku 45 až 53 rokov. Je to 300 až 400 eur mesačne. Zbytočne veľké nákupy potom často znamenajú aj viac vyhodeného jedla. Môže za to aj rýchla doba.

Plytvaniu potravinami sa  v relácii Správy :24 venovala redaktorka Barbora Žiačiková:

Zdroj: STVR

„V tomto smere impulzívne nakupovanie alebo emócie hrá veľmi silnú rolu, pretože ľudia sú v obchodoch veľmi často stimulovaní všetkým, čo vidia okolo seba. Zároveň ľudia niekedy idú kupovať, že nemajú na to nakupovanie dostatok času. Tým pádom vlastne, keď vidia niečo naozaj lákavé, nezamyslia sa nad tým, či to naozaj potrebujú a rýchlo to zoberú. Zároveň veľký problém je, keď ľudia chodia nakupovať hladní,“ vysvetlil sociológ z agentúry Ipsos Jakub Šajban.

Najhoršie sú sviatky

Najviac potravinového odpadu vzniká počas sviatkov. Najhoršie je to cez Vianoce.

„Chce to jednoduchý plán, niekoľkých krokov a hlavne disciplínu. Pred sviatkami si najprv prejdite domáce zásoby a zlaďte ich s plánom na vianočné varenie a pečenie. Pred každým väčším nákupom si skontrolujte chladničku. Často stačí rýchla fotka,“ poradila marketingová manažérka Munch Slovakia Katarína Klíčová.

Plytvanie jedlom pomáhajú obmedziť aj rôzne projekty, ako napríklad aplikácia, cez ktorú si ľudia môžu z podnikov kúpiť nadbytočné, no stále kvalitné potraviny pred uplynutím dátumu spotreby.

„V týchto dňoch spúšťame predaje aj v Nitre a v Trenčíne. Do konca roka by sme boli radi aktívni v Prešove, v Žiline a v Banskej Bystrici budeme teda radi, ak takto dáme možnosť väčšiemu množstvu ľudí ušetriť na kvalitnom jedle a zároveň gastronomickým podnikom pomôžeme s ich food managementom, aby sa zamedzilo zbytočnému plytvaniu jedlom,“ uviedla Klíčová.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika