Na hlavný obsah

Pribudnúť môže nová daň, ktorá znevýhodní nezdravé vysoko spracované potraviny. Eurokomisia chce zmeniť správanie spotrebiteľov

Eurokomisia argumentuje srdcovocievnymi ochoreniami.

Tovar v supermarkete
Výrobcovia vraj budú motivovaní vyrábať zdravšie potraviny. Foto: Unsplash

Európska komisia (EK) zvažuje navrhnúť zavedenie dane na vysoko priemyselne spracované potraviny s vysokým obsahom tuku, cukru a soli. Vyplýva to z dokumentu, do ktorého v nedeľu (16. 11.) nahliadla agentúra DPA.

Návrh chce EK podľa agentúry DPA predstaviť v polovici decembra a cieľom dane má byť motivovať ľudí stravovať sa zdravšie. Autori návrhu v ňom napísali, že „celoeurópska mikrodaň“ môže udržať ceny stabilné a môže viesť k zmenám v správaní spotrebiteľov bez toho, aby spôsobila neprimeranú finančnú ujmu.

Výrobcovia vraj budú motivovaní vyrábať zdravšie potraviny a výťažok z daní by mohol byť použitý na financovanie celoeurópskych programov na podporu zdravého stravovania.

Eurokomisia sa opiera o zistenia, že srdcovocievne ochorenia sú v krajinách Európskej únie (EÚ) hlavnou príčinou smrti s viac ako 1,7 miliónmi prípadov ročne. Ekonomická strata z toho každý rok činí viac ako 280 miliárd eur.

Podľa návrhu existujú dôkazy, ktoré spájajú konzumáciu vysoko priemyselne spracovaných potravín s vyšším rizikom obezity, cukrovky a ochorení metabolizmu. Okrem zavedenia tejto dane EK počíta aj s modernizáciou legislatívy v oblasti kontroly tabaku do roku 2027 a zavedením celoeurópskeho systému hodnotenia spracovaných potravín.

Európska komisia chce prostredníctvom rôznych iniciatív znížiť mieru úmrtnosti na kardiovaskulárne ochorenia do roku 2035 o 20 percent.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika