Červeného zlata je v Španielsku málo. A bude ešte menej. Pestovanie šafranu je čoraz zložitejšie a môže za to najmä počasie. Rastlina je totiž citlivá na teploty a zmena klímy preto predstavuje problém. Aby sa spustil proces tvorby kvetov, potrebuje teplotu ideálne do 27 stupňov Celzia. Pre jesenné kvitnutie je ideálnych 15 až 17 stupňov.
Španielsko patrí medzi päť najväčších producentov šafranu na svete. Tamojší farmári pozbierajú ročne zhruba pol tony kvetov. Celý proces je náročný. Farmári musia byť mimoriadne disciplinovaní.
Miznúcemu šafranu v Španielsku sa v relácii Aktuálne :24 venoval redaktor STVR Matúš Havlík:
„Kvety začíname zbierať v noci, aby sme mali už ráno všetko pozbierané. Preto tak skoro, pretože je dôležité, aby na rastliny nesvietilo slnko, ktoré by ich príliš vysušilo,“ vysvetlil pestovateľ šafranu v Katalánsku Jaume Casado Carulla.
Šafran mal v španielskej gastronómii vždy svoje miesto. Dochucovalo sa ním tradičné jedlo paella. Na jeden kilogram však treba až 120-tisíc kvetov. Aj preto dostala rastlina prezývku červené zlato. Posledné roky patrili medzi chudobnejšie na produkciu.
„Šafran je plodina, ktorá sa prebúdza s prvým chladným počasím, s prvou vlhkosťou jesene. Takže, keď jeseň príde neskôr, oddiali to aj úrodu. Množstvo šafranu klesalo, najmä od roku 2021 do roku 2024,“ ozrejmil Jaume Casado Carulla.
Katalánsko zažilo v roku 2024 najväčšie sucho za posledných 1200 rokov. Pestovatelia hovoria tento rok o miernom optimizme, keď sa produkcia vrátila čiastočne do normálu. Obávajú sa však, že to môže byť len výkyv a sucho sa opäť vráti.
