Na hlavný obsah

Na Štedrý večer vo viacerých regiónoch nesmú chýbať bobáľky: Na hornom Zemplíne ich pripravujú na tri tradičné spôsoby

Pripravujú ich aj ženy zo Sedlísk.

Na snímke ženy pripravujú bobáľky.
Ilustračná snímka. Foto: STVR

Na Štedrý večer vo viacerých regiónoch nesmú chýbať na sviatočnom stole. Bobáľky sa môžu pripraviť nielen s makom. Presvedčia vás o tom šikovné gazdiné z horného Zemplína.

V Sedliskách vo valalskej chyži miestne ženy pripravujú ďalšie vianočné ikonické jedlo. Pupáky, opekance alebo na Zemplíne bobáľky.

Bobáľkové cesto je podobné tomu chlebovému. „Len sa dáva viac múky, my dávame aj kúsok masla. Recept vám nepoviem, lebo ja to nikdy nerobím podľa receptu,“ povedala obyvateľka obce Sedliská Helena Kollárová.

„Ako sa oddelí, skončím, zasypem, zakryjem, dám kysnúť niekedy pol hodinu, ale máme misky kisky, tak aj 15 minút,“ vysvetlila.

Potom už len ručne povaľkať, porezať, prácne poukladať na plech. Vložiť do rúry vyhriatej na 180 stupňov a vydržať zhruba štvrťhodinu. „Keď sú ružové, vyberieme,“ poradila Helena.

Bobáľkam sa v relácii Správy venovala redaktorka Ivana Leferovičová:

Bobáľky pripravujú na Zemplíne na tri spôsoby. So syrom, s makom a do tretice na slano s kapustou. Bobáľkam z prvého plechu sa však často ďalšia ingrediencia neujde.

Bobáľky sa podávajú po oblátkach s medom ako druhý chod štedrej večere. Niektoré rodiny si ich vychutnávajú z jednej misky. „Každý aspoň jednu bobáľku si musí z rodiny zjesť,“ povedala obyvateľka obce Sedliská Marta Paľková.

Ženy zo Sedlísk sa vo valalskej chyži schádzajú pravidelne. Ich stretnutia zďaleka nie sú len o receptoch.

„Máme veľmi dobré vzťahy, prinesiem si svoje ťažkosti aj neťažkosti, porozprávame sa, aké zážitky máme. Urobíme si čajík, ja som toto upiekla, ja toto varím, každá chyžka iná variška,“ dodala Marta.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny