Už v sobotu navštívi aj domácnosti na Slovensku pomyselný Mikuláš. Za balíčky obsahujúce čokoládové sladkosti si však oproti vlaňajšku priplatíme. Cena klasickej stogramovej mliečnej čokolády medziročne vzrástla o 35 centov. Nárast vidieť aj pri čokoláde na varenie či plnenej čokoláde.
Za vyššími cenami čokoládových výrobkov sú vysoké ceny kakaa. Nahor vyskočili vlani po zlej úrode, čo pocítili aj v čokoládovni v Ivanke pri Nitre.
„Cena kakaa pred dvoma rokmi bola dva a pol tisíca za tonu a minulý rok sme prišli až po dvanásť a pol tisíca, čo je vlastne štvornásobný nárast ceny,“ zhodnotil majiteľ čokoládovne v Ivanke pri Nitre Karol Stýblo.
„To boli historické maximá a z toho sa odvíjajú aj nákupné ceny jednotlivých výrobcov a producentov sladkostí a čokolády,“ vysvetlil analytik 365.bank Tomáš Boháček.
A tí ich premietajú aj do svojich výrobkov. Drahšie je tak všetko, čo kakao obsahuje.
Vyššie ceny čokolády pri príprave mikulášskych prekvapení necítia len domácnosti, ale všetky zariadenia, ktoré Mikuláša chystajú. Napríklad aj školy, škôlky či zariadenia sociálnych služieb.
V Klasove sa čokoládu podarilo získať sponzorsky. Balíčky chystajú pre 150 klientov.
„Pozeráme na ceny, vždy sa kúpi výhodnejšie. Vymysleli sme rôzne iné sladkosti a maškrty do balíčkov,“ opísala riaditeľka Zariadenia sociálnych služieb Kreatív Klasov Mária Kóšová.
Cenám čokolády sa v Správach venovala redaktorka Jana Obrancová:
Vývoj cien je pozitívny
Tento rok, na rozdiel od vlaňajška, hlásia pestovateľské veľmoci dobrú úrodu kakaa. Jeho cena klesla už aj na burzách.
„Na komoditnom trhu má určité oneskorenie. Mohli by sa premietnuť do koncových výrobkov približne niekedy začiatkom alebo najneskôr v polovici budúceho roka,“ spresnil Boháček.
„Kakao je len časť, samozrejme, suroviny. Vstupuje do toho ľudská práca, energie, náklady, ktoré sú fixné, obalové náklady a tak ďalej,“ vymenoval Stýblo.
Či teda čokoládové výrobky reálne zlacnejú, zostáva otázne.
