Muránske buchty získali ochranný certifikát od Európskej komisie. Ide o označenie výrobkov, ktoré súvisia s ich zemepisným pôvodom. Buchty vyrábajú v Muráni od 60. rokov 20. storočia.
Muránske buchty sú výnimočné štruktúrou cesta. Pripravuje sa ručne, niekoľkokrát kysne, špeciálne sa prekladá margarínom a jeho príprava môže trvať aj štyri hodiny.
„Momentálne pripravujeme 13 náplní. Novinka je marhuľa a ďalšiu 14. pripravujeme tvaroh-jahodu. Najviac obľúbená je mak-višňa, nugát, jablko a tvaroh-malina,“ priblížila zamestnankyňa obecného podniku Jaroslava Nociarová.
Muránske buchty boli témou reportáže Martiny Beshirovej v relácii Správy z regiónov:
Po viac ako troch rokoch príprav a dokazovania získali muránske buchty ochranný certifikát, ktorý potvrdzuje jedinečné gastronomické dedičstvo Slovenska. Jednou z podmienok bolo aj to, že sa buchty musia vyrábať priamo v Muráni.
„Je to pocta nielen pre nás. Je to pre nás aj taký záväzok v podstate, je to hmotné dedičstvo, ktoré sme získali od našich starých mám, prastarých mám,“ povedal starosta obce Muráň Roman Goldschmidt.
Výroba buchiet sa obnovila nedávno
Obec obnovila výrobu týchto buchiet v roku 2017. Zobrala si úver, opravila obecnú budovu a zamestnala dve ženy, ktoré mali skúsenosti s pečením. Aktuálne majú šesť zamestnancov, počas sezóny aj viacerých brigádnikov.
V Muráni tento rok vyrobili rekordný počet buchiet. Za jeden víkend predali takmer desaťtisíc kusov. „Mávali okolo 250-tisíc, teraz to bude cez 300-tisíc,“ priblížil Goldschmidt.
„Cez muránske ródeo to bol rekord, za jeden deň bolo predaných 3 150 buchiet,“ dodala Jaroslava Nociarová. Na Slovensku je to už 30. výrobok, ktorý získal takúto ochrannú známku. Predtým boli zaregistrované napríklad slovenská bryndza a parenica, žitavská paprika či stupavské zelé.
