Drahší nebude len Mikuláš, ale aj pečenie, vrátane toho vianočného. Do cukroviniek, ktoré na sviatky pripravujeme, sa tiež premietajú vyššie ceny kakaa a čokolády, ale aj iných surovín.
Drahšia čokoláda aj kakao zasiahli aj malé cukrárne. Cukrárky hovoria, že vianočná výroba je dnes oveľa nákladnejšia.
„Kakaové maslo stálo napríklad ešte minulý rok 37 eur bez DPH, tento rok je to už 60 eur bez DPH. Určite to znamená, že vianočné krabička bude o niečo drahšia. Snažím sa však robiť tak, aby si to stále zákazník mohol dovoliť,“ vysvetľuje cukrárka Lucia Dioši.
Špeciálne ingrediencie zdraželi ešte výraznejšie než bežné. Rodiny s intoleranciami to pocítia najviac. „Väčšina mojich produktov je aj vegan, to znamená, že celkovo musím používať iné ingrediencie. Napríklad, keď bežný korpus má tri až štyri ingrediencie, u mňa je to 14,“ pokračuje Dioši.
Cene vianočnej výroby sa v Správach venovala redaktorka Marína Opálková:
Zdražovanie nielen pri čokoláde
Zdražovanie pociťujú aj klasické cukrárne, a to nielen pri čokoláde. „Všetko, čo dávate do vianočných koláčov, išlo hore. Všetko už máme dlhodobo drahšie, aj cukor, múku, aj vajíčka,“ hovorí cukrárka Veronika Maslenová.
Ceny však nenastavujú podľa každého pohybu na trhu. „Ja som ich neupravovala až tak rapídne. Na krabičku je to rádovo o nejaké tri až štyri eurá. Je to také, že to človeka až tak nezabolí, začína to však byť luxusnejšia záležitosť,“ pokračuje Maslenová.
Na vianočné koláčiky sa tešia aj klienti zariadenia sociálnych služieb z Klasova. To, že je pečenie drahšie, pociťujú aj tu.
„Nie je to len kakaom, je to aj maslom, je to aj tým rastlinným tukom, aj múkou, všetkým. Pečiem aj ja doma, takže viem veľmi dobre,“ dodáva vedúca kuchárka Alžbeta Šimonová.
Kým tento rok budú Vianoce ešte o niečo drahšie, ceny niektorých potravín už prestali rásť, dokonca mierne zlacňujú.
