V Londýne vyrástlo mesto, v ktorom sú domy z perníka, stromy z cukru a obyvatelia z gumových medvedíkov. Architekti tu raz do roka vymenia betón za cesto a ukážu, ako by vyzeral svet, keby neriešili rozpočet ani fyziku.
Na prvý pohľad rozprávka, v skutočnosti architektonický experiment, Gingerbread City, teda v preklade medovníkové mestečko. Ateliéry z celého Londýna tu stavajú sladké verzie ulíc, kolotočov aj zasnežených dedín. Najväčší záujem púta perníkový Big Ben. Upiekol ho tím, ktorý obnovoval skutočnú vežu.
„Big Ben je ikonický, ale zároveň pôsobí hravo. Chceli sme z neho urobiť zimný svet plný radosti,“ uviedla architektka z ateliéru Purcell Holly Watkonsová.
Pri sladkej kópii riešili rovnaké problémy ako pri origináli, stabilitu a presnosť.
„Bol to tlak. Je to prvé, čo návštevníci Londýna vidia. Preto sme najviac pracovali na ciferníku, ktorý sme chceli presvetliť. Nakoniec sa to podarilo,“ potvrdila Watkinsová.
Perníkovému mestečku sa v Správach :24 venoval redaktor Michal Cimerman:
Pribúdajú aj odvážnejšie projekty. Napríklad takzvané mesto v oblakoch, nesené farebnými cukrovými stĺpmi a mostami, ktoré vzdorujú gravitácii.
„Použili sme rovnaké princípy ako pri skutočnej architektúre. Najťažšie bolo vytvoriť priehľadné cukrové sklo. Cukor sa rýchlo spáli alebo zakalí, takže nájsť správnu teplotu bola výzva,“ vysvetlil architekt z ateliéru Foster + Partners Serwan Saleme.
Projekt má hravý charakter, ale aj súťaživosť.
„Architekti to berú ako zábavu aj výzvu. Sledujú, čo spravili ostatní, a chcú to prekonať. Je to pre nich šanca tvoriť rukami, nie iba pri počítači,“ skonštatovala Melissa Woolfordová, zakladateľka Museum of Architecture, kde je medovníkové mestečko.
A hoci všetko vyzerá chutne, ochutnávať sa nesmie. Perník je schválne tvrdý, aby budovy nespadli. Po výstave skončí v organickom odpade.
