Vína zo slovenských viníc majú čoraz väčší úspech aj v zahraničí. Záujem o víno však na Slovensku klesá. Na druhej strane rastie dopyt po iných produktoch viníc, takých, ktoré neobsahujú alkohol. Trendom sa musia prispôsobovať aj vinári.
Vinič u nás pestujeme na necelých desaťtisíc hektároch, ročne vinári vylisujú asi 32 miliónov litrov vína. Popri ňom sa čoraz viac venujú aj zdravším variantom hroznových nápojov.
Výrobe nealkoholického vína sa v reportáži v Správach venovala redaktorka STVR Jana Obrancová:
„Hroznová šťava sa totiž iba vylisuje hrozno a iba sa jemne zahreje, pasterizuje, nič sa k tomu nepridáva. Je to bez akýchkoľvek chemických konzervačných látok,“ priblížila riaditeľka Zväzu vinohradníkov a vinárov Slovenska Jaroslava Kaňuchová-Pátková.
„Je v podstate skoro úplne číre, človek by si to aj pomýlil s vínom. Potom môžete mať aj druhú variantu, a to je jemne zakalené. Tým, že sa to pasterizuje, nedokážeme úplne dopredu predikovať, akým spôsobom sa niektoré zložky vyzrážajú,“ povedal Lukáš Berta z rodinného vinárstva v Strekove.
Záujem spotrebiteľov čoraz viac stúpa aj o vína so zníženým obsahom alkoholu alebo úplne nulovým. „Najprv sa musí vyrobiť ako víno a následne sa dealkoholizovať, takže s tým súvisí možno aj tá trošku vyššia cena,“ priblížil obchodný riaditeľ vinárstva z Topoľčianok Samuel Waldner.
Nealkoholické vína tvoria celosvetovo už asi sedem percent produkcie a očakáva sa, že postupne narastú až na pätinu na úkor klasických vín, o ktoré záujem klesá. „Pokles je okolo 15 až 20 percent. Tie vína ale máme, takže buď skrachujeme, alebo budeme hľadať nové trendy,“ dodala Kaňuchová-Pátková.
V období sviatkov a osláv Nového roku sa zvyšuje dopyt aj po nealkoholických šumivých vínach.
