Jahody – ovocie, ktoré je spájané s letom – sa na Slovensku už zbierajú. Aj keď vonku ešte len začala jar, niektorí pestovatelia vďaka moderným technológiám prinášajú sladké plody na trh oveľa skôr.
Niekoľko desiatok kilometrov od Nových Zámkov v obci Bruty sa rozbehol zber jahôd naplno. Jahody v apríli tu nie sú náhoda. Farmári ich pestujú v špeciálnych podmienkach, ktoré si dokážu sami nastaviť.
“Vieme si zvlhčovať vzduch. Máme nainštalované rôzne rosiče, dokážeme chladiť strechu s vodou. Rastline dokážeme namiešať správnejšiu receptúru ako vonku v prírode,“ prezradil riaditeľ farmy Peter Kelemen.
Keďže ich sezóna trvá takmer celý rok, dokážu za ten čas vyprodukovať 300 ton ovocia. “Koncom decembra si chystáme celý skleník na pestovanie. Prvý januárový týždeň bola celá táto produkcia zasadená. Dnes už dokážeme oberať sladké jahody. Takže celý ten proces od začiatku až po oberanie trvá nejakých 90 dní,“ pokračoval Kelemen.
Zberu jahôd sa v Správach z regiónov venovala redaktorka STVR Marína Opálková:
“Jahody zbierame od pol siedmej rána približne do obeda. Následne sú zabalené a okolo piatej odchádza kamión od nás do depa odkiaľ sa už jahody distribuujú ďalej do predajní. Čiže dajme tomu, že 12 hodín než prídu do obchodov,“ opísal celý proces agronóm farmy Daniel Hološka.
Na riadenie celého skleníka aj s okolitými fóliami im stačí jeden smartfón. “Celý skleník, všetky funkcie od otváranie okien cez spúšťanie závlahy, všetko je napojená na jeden centrálny systém,“ ozrejmil Hološka.
Okrem moderných technológií sa vo viacerých postupoch spoliehajú na prírodu. “Na opeľovanie využívame výlučne čmeliaky ktoré sa používajú výhradne v skleníkovom hospodárstve. Z celej plochy skleníka zachytávame dažďovú vodu, ktorú následne využívame na zalievanie. Takisto sme sa už pokúsili aj využiť jednu rašelinu viackrát,“ dodal Hološka. Zber jahôd v tomto skleníku bude trvať až do konca novembra.