Vinári zo západoslovenskej vinárskej oblasti na Račianskom vinobraní sa zhodujú, že úroda hrozna je tento rok dobrá. Dopestovať hrozno je však náročné aj pre nich. Bojujú so zlodejmi, zverou aj s rôznymi chorobami viniča. Tak ako po celom Slovensku, aj tam sa začína šíriť bakteriálne ochorenie – zlaté žltnutie viniča.
O zlatom žltnutí viniča sme informovali už v lete. Prenášajú ho cikády viničové. Hmyz, ktorému nič nebráni v preletoch. Preto sa veľmi rýchlo šíri.
„Pri červených odrodách sa to prejavuje začervenaním listov. Trošku skôr sa vyfarbujú, ako by mali. A pri bielych je to to žltnutie. Choré jedince sa musia vyrezať a spáliť, lebo cikáda ukladá vajíčka,“ vysvetlil spolumajiteľ vinárstva Berta v Strekove Matúš Berta.
Tento rok bol na chorobnosť viniča menej náročný, no aj v račianskej oblasti sa začína prejavovať zlaté žltnutie.
„Na spolku sme sa radili, ako by sme to vedeli dať do kopy, že ktoré vinohrady sú s tým chytené. Lebo tieto vinohrady treba postupne vyklčovať a nahradiť ich novými odrodami,“ priblížil predseda Račianskeho vinohradníckeho spolku Lukáš Hulanský.
Špecifikom račianskych vinohradov je to, že mnohé z nich sú neudržiavané. To môže pomôcť šíriť toto ochorenie. „V Rači je toho viac, pretože je to mestská časť. Tí vinohradníci tu vymierajú, mladým sa nechce robiť na vinohradoch,“ uviedol Hulanský.
Účinnou obranou proti zlatému žltnutiu viniča sú postreky. „Sú vraj veľmi drahé, tam by bola dobrá nejaká podpora od štátu alebo od mesta či kraja,“ dodal Hulanský.
Račianskym vinárom a ich úrode sa v Správach venovala redaktorka Dominika Welterová:
Víno je drahšie
Pre zvýšené náklady vinohradníkov si návštevníci tohtoročného Račianskeho vinobrania kúpia fľašu vína o dve eurá drahšie ako minulý rok.
Okrem toho sa musia vinári chrániť aj pred diviakmi a jeleňmi. Škodu im robia aj ľudia, ktorí hrozno kradnú. „Zabezpečenie pletiva, ohradníky proti zveri a ľuďom. Potom, samozrejme, sú aj drahšie postreky, celkovo aj fľaše išli hore,“ skonštatoval vinár z Víno Kypus Ľubomír Kypus.
To, koľko kríkov hrozna zasiahlo ochorenie zlatého žltnutia viniča a aké množstvo postrekov budú potrebovať, budú račianski vinohradníci vedieť až po jesennej kontrole vinohradov.