Na hlavný obsah

Pacienti sa vracajú z nemocnice často s podvýživou. Odborníci upozorňujú na chýbajúci nutričný skríning

Nutričný skríning zaberie minimum času.

Na ilustračnej snímke interiér nemocnice.
Ilustračná snímka. Foto: TASR/Alexandra Moštková

Pacientom v nemocniciach varia za päť až sedem eur na deň. Nerobia im úvodný nutričný skríning a chýbajú aj výživoví terapeuti. Upozorňuje na to prezident Slovenskej spoločnosti parenterálnej a enterálnej výživy (SSPEV) Juraj Krivuš.

Nemocnice tvrdia, že by im pomohlo viac peňazí. Rezort zdravotníctva to nevylučuje, chce však počkať na výsledky už začatého auditu.

Chýbajúcemu nutričnému skríningu sa v relácii Rádiožurnál venovala redaktorka STVR Kristína Babicová:

V nemocniciach nefungujú mechanizmy, ktoré by určovali, aký typ stravy potrebujú jednotliví pacienti. Nutričný skríning pritom trvá minútu. Prezident SSPEV Krivuš hovorí, že diétny systém na Slovensku je starý 50 až 60 rokov a vysvetľuje, že v medicíne ide o príliš dlhé obdobie. Nové ochorenia potrebujú nový, upravený spôsob výživy.

„Pacient platí podstatne vyššiu daň, má infekcie, horšie sa hojí, má horšiu rekonvalescenciu. Oni idú s podvýživením domov a vracajú sa práve kvôli podvýžive a komplikáciám, ktoré sú s tým spojené,“ upresnil Krivuš.

Prezident Asociácie štátnych nemocníc Mongi Msolly hovorí, že ide aj o otázku peňazí. „Keby bolo viac peňazí, tak by sa dala strava robiť rozmanitejšie, lepšie. Takto je to bez diskusie, či je to pre pacientov, alebo pre zamestnancov,“ reagoval.

Minister zdravotníctva Kamil Šaško (Hlas-SD) priblížil, že situáciu by mal lepšie zmonitorovať už začatý audit.

„Ja si počkám, predpokladám, že do konca októbra, najneskôr v novembri výstupy týchto auditov budú, aj pokiaľ ide o stravovanie, a môžete sa spoľahnúť, že toto budeme riešiť, lebo toto vyrušuje aj mňa,“ avizoval. Pripustil, že do oblasti by mohlo ísť viac zdrojov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál