Na hlavný obsah

Pálenice na Slovensko skracujú sezónu. Ovocia na kvas je menej, jeho kvalita je však vyššia

Najviac zasiahnutá je Orava a Gemer.

kvas v pálenici
Ovocia na kvas je tento rok menej, kvalita je však vyššia. Foto: TASR/Erika Ďurčová

Takúto zlú sezónu v pálenici v Selci si dávno nepamätajú. Ovocie je síce kvalitné, je ho však málo, čo skrátilo aj celú páleničiarsku sezónu.

Ján Masarik pracuje v obecnej pálenici v Selci už 18 rokov. Ovocný kvas sem ľudia nosia prevažne z blízkeho okolia. Považie má totiž dostatok kvalitných ovocných sadov. Tento rok je kvalitný aj kvas, no na úkor objemu.

„Minulý rok sme pálili nepretržite už od októbra, teraz až od novembra. Množstvo máme výrazne menej, ale kvalita je lepšia,“ zhodnotil Masarik.

Po iné roky sa ovocie preháňalo trúbkami až do apríla. Tento rok to vyzerá, že v pálenici v Selci skončia už v januári.

„Pravidelne som mával v otcovej záhrade bez problémov 600 kilogramov kvasu. Bolo ich minimálne 300 vždy a teraz som nazbieral maximálne 100 kilogramov,“ priblížil starosta obce Selec Stanislav Svatik.

„Z Poľska dovážajú slivky, tak tie pálime,“ vysvetlil Masarik.

Pod kvalitu ovocia sa podpísali ideálne letné podmienky. Stromy mali dostatok vlahy a ovocie dosť slnka, ktoré zaručuje cukornatosť. S kvalitnou, ale menšou úrodou sa stretávajú páleničiari naprieč Slovenskom.

Podrobnosti o sezóne v páleniciach v Správach z regiónov zisťovala redaktorka Gabriela Stoklasová:

Zdroj: STVR

Ovocia je podstatne menej

„Tento rok každá jedna pálenica hovorí, že je podstatne menej ovocia, ako bolo po minulé roky. Najviac postihnutá je Orava a Gemer,“ spresnil Viktor Mikuška zo Združenia páleníc a liehovarov na výrobu destilátov na Slovensku.

Obecná pálenica v Selci zatiaľ ceny drží na minime, aj na úkor menšieho príjmu do obecného rozpočtu.

„Nie je to ani pre nejaký biznis, je to služba občanovi. To nie je liehovar. Preto sa aj ceny snažíme nastaviť tak, aby gazda bol spokojný. Bude to však menej,“ skonštatoval Svatik.

Cukornatosť ovocia však zabezpečí kvalitné výsledky. Kým po minulé roky z prineseného 300-kilogramového kvasu získali 20 litrov, tento rok by to malo byť 30 litrov alkoholu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny