Na hlavný obsah

Prevádzkovatelia hotelov vo Vysokých Tatrách sú pripravení kontrolovať covidové pasy

Pomoc od štátu je podľa nich pomalá.

Na snímke recepcia hotela Bellevue s tabuľami opatrení proti šíreniu ochorenia Covid-19
Na ilustračnej snímke recepcia hotela s tabuľami opatrení proti šíreniu ochorenia Covid-19 Foto: RTVS

Avizované otvorenie prevádzok pre zaočkovaných, aj tých čo v poslednom čase prekonali covid, privítali majitelia reštaurácií i hoteliéri v Tatrách. Chystané opatrenia im dávajú nádej, že neskrachujú. Zároveň sa však obávajú reakcie hostí pri kontrolách OTP režimu.

Väčšina ubytovacích zariadení v čiernych okresoch má úplne zatvorené. Reštaurácie sú bez personálu alebo vydávajú jedlo cez okienko v krabičkách. „Je to pre nás takmer likvidačné,“ hovorí Daniel Jakubčák, majiteľ reštaurácie v Starom Smokovci.

Podľa ďalšieho majiteľa reštaurácie v Starom Smokovci Vladimíra Mikolaja je štátna pomoc nedostatočná a pomalá. V reštaurácii má 16 zamestnancov, ktorí sú pripravení pracovať a privítať hostí, ktorí sa preukážu covidovým pasom. „Je to vykúpenie v poslednej sekunde,“ dodáva.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Prevádzkovatelia hotelov a reštaurácií vo Vysokých Tatrách sú pripravení prísne kontrolovať covidové pasy. V praxi to má vyzerať tak, že personál skontroluje klientovo potvrdenie o očkovaní či prekonaní ochorenia už pri vstupe do reštaurácie či hotela.

„Aj doteraz sme to prísne dodržiavali. Personál bol poučený, že púšťame len podľa kritérií – buď OTP, alebo očkovaný,“ doplnil Jakubčák.

Premiér Eduard Heger (OĽANO) potvrdil, že vláda robí zmeny v COVID automate aj legislatíve. Dodržiavanie oparení však štát necháva na pleciach majiteľov prevádzok.

„Rozhoduje o tom, či si pustí alebo nepustí človeka, ktorý je ohrozený, a to je nezaočkovaný alebo neprekonaný. Práve prevádzkovateľ bude o tom rozhodovať, a tým pádom nesie za to aj zodpovednosť,“ dodáva.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko