Iskrenie na jazyku a slávnostná atmosféra. Aj to sa viaže k šumivým vínam. S pohárom sektu v ruke mnohí Slováci tradične oslávia aj utorkovú (31. 12.) polnoc.
Bublinky vo víne sú však čoraz obľúbenejšie aj počas roka. Stúpa nielen spotreba takéhoto vína, ale aj množstvo vinárstiev, ktoré ho dorábajú.
Pôvod majú vo Francúzsku, práve u nás však mimo francúzskeho územia vznikol vôbec prvý závod na výrobu šumivých vín v Európe. A v Seredi funguje dodnes. Šumivé vína vyrábajú štyrmi spôsobmi. Najobľúbenejšia a zároveň najjednoduchšia je metóda asti.
„Mušt nakvasíte kvasinkami, tie spapajú cukor, ktorý ide z muštu, vyrobia bublinky. Keď dosiahnu alkohol šesť, maximálne deväť percent, tak sa prudko schladí celý nápoj a kvasinky sa odfiltrujú. Toto je vlastne najpopulárnejší sekt, ktorý sa na Slovensku najviac degustuje,“ vysvetlila enologička vinárskych závodov v Seredi Ingrid Vajcziková.
Popularitu však získavajú všetky vína s bublinkami, či už tie dodatočne naperlené alebo šumivé, v ktorých bublinky vznikajú prirodzene kvasením.
„Rastie nám spotreba šumivého aj perlivého vína. Predpokladáme, že je to v dôsledku moderného trendu v zahraničí, kedy rastie spotreba prosecca. Robia k tomu veľké promo, tak na tom sa vezie aj tá vlna slovenských perlivých vín,“ uviedla riaditeľka Zväzu vinohradníkov a vinárov Jaroslava Kaňuchová Pátková.
Výrobe šumivých vín sa v Správach venovala redaktorka Jana Obrancová:
Ich spotreba rastie na úkor červených vín
S rastom spotreby držia krok aj vinári a na bublinky sa ich zameriava čoraz viac. Patrí k nim aj vinárstvo vo Veľkom Kýre. Sekty produkujú tradičnou metódou priamo vo fľašiach.
„Bola veľká výzva urobiť tieto šumivé vína prírodným spôsobom alebo tradičnou metódou. Pre mňa to predstavovalo výzvu a vysokú školu vinársku. Nahrádzajú nás možno lacnejšie alternatívy na trhu, ale verím tomu, že sa k tomu zákazníci dostanú,“ povedal vinár rodinného vinárstva vo Veľkom Kýre Tomáš Sládeček.
„Kedysi sme tu mali jedného jediného výrobcu šumivých vín. Dnes tých výrobcov máme minimálne 40, ktorí vyrábajú tieto vína,“ dodala Kaňuchová Pátková.
Ich spotreba sa vyšplhala z niekdajšieho dva a pol litra na súčasné asi štyri litre na osobu za rok, pričom rastie na úkor spotreby najmä červených vín.