Slovenskí pekári, cukrári a cestovinári nebudú do svojich výrobkov pridávať prášok z múčnych červov. Zaviazal sa k tomu ich zväz, ktorý má vyše 520 členov. Prídavok takéhoto prášku, po ošetrení UV žiarením, v istom množstve do vybraných potravín povolila pred vyše mesiacom Európska komisia. Obohatiť môže pečivo, ako aj syry či kompóty.
Slovenské rožky, chlieb ani cestoviny jedlý hmyz obsahovať nebudú. Výrobcovia to deklarujú v reakcii na veľký záujem spotrebiteľov o túto tému.
Prášku z múčnych červov a postoju slovenských pekárov k nemu sa v reportáži v Správach venovala redaktorka STVR Jana Obrancová:
„Pýtali sa, že či náhodou v ich výrobkoch tie červy nie sú obsiahnuté. Samozrejme s tým, že to nechcú konzumovať. V našich výrobkoch žiadne červy ani nejaké múčky, resp. iné produkty vyrobené z červov, nenájdete,“ vyjadril sa riaditeľ Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov Milan Lapšanský.
„Na pultoch obchodných sietí, ktoré združuje Slovenská aliancia moderného obchodu, sa takýto typ pečiva nenachádza, či už ide o domáce alebo to, ktoré sa dováža na Slovensko,“ uviedol riaditeľ Slovenskej aliancie moderného obchodu Martin Krajčovič.
Výraznú pozitívnu odozvu od verejnosti na použitie prášku z múčiara nepredpokladá ani odborník zo Slovenskej poľnohospodárskej univerzity (SPU). Práve tam jeho využitie už aj skúmali.
„Hladina, taká praktická, je do štyroch až piatich percent, kedy sa to pri bežnom spotrebiteľovi ani neprejaví, ak by teda nevedel, že konzumuje múčiara. Vyššia dávka je technologicky pozitívna. Ale zase, na druhej strane, pre spotrebiteľa sa prejaví väčšou pachuťou,“ skonštatoval Ján Mareček z Ústavu potravinárstva SPU.
O použití musia informovať
Výrobcovia, ktorí sa predsa len rozhodnú prášok z lariev múčiara obyčajného vo svojich produktoch použiť, musia o tom na obale spotrebiteľa informovať. Obozretní by v tomto smere mali byť ľudia alergickí na kôrovce a roztoče, keďže môžu mať alergiu aj na jedlý hmyz.
„Sú už aj v okolitých krajinách firmy, ktoré produkujú takéto výrobky a spotrebitelia to konzumujú. Ak k tomu naozaj nemá výhrady, tak je to preňho ako normálna potravina alebo chce okúsiť niečo nové. Ale nie sme úplne na to až tak nastavení,“ dodal Mareček.
Jedlé červy sú bohaté na bielkoviny a iné prospešné látky. Ich masívne využívanie v receptúrach však nepredpokladá ani Potravinárska komora Slovenska.