Na hlavný obsah

Minister Kamenický kritizuje gastropredajne za uprednostňovanie hotovosti po nástupe transakčnej dane

Pripomína, že vláda im znížila DPH, ktorú podľa neho ľudia nepocítili.

Minister Kamenický kritizuje gastropredajne za uprednostňovanie hotovosti po nástupe transakčnej dane
Ilustračná snímka. Foto: STVR

Minister financií kritizuje podnikateľov v gastrosektore, ktorí sa snažia obchádzať transakčnú daň, prípadne sa na ňu sťažujú. Pripomenul im, že vláda ich podporila zníženou DPH, ktorú podľa neho ľudia v jedálnych lístkoch v reštauráciách nepocítili. Gastrosektor reaguje tým, že nižšie ceny nikto nesľuboval.

Výzvy na platbu v hotovosti či poplatky spojené s platbou bezhotovostne. Minister financií Ladislav Kamenický (Smer-SD) odmietol praktiky niektorých podnikateľov v gastroslužbách. Kritizuje ich za to, že sa snažia obchádzať daň z finančných transakcií a pripomína im ústupok so zníženou DPH.

„Máte pocit, že sa znížili ceny obedov a jedál, ktoré majú v gastropredajniach? Neznížili. Z desať percent sme im to dali na päť. Tých päť percent si strčili do vrecka a ešte zvýšili ceny niektorí,“ tvrdí Kamenický

Kritike podnikateľov sa v Správach venoval redaktor Radoslav Šebo:

Takéto zníženie sadzby dane z pridanej hodnoty presadila Slovenská národná strana ešte vlani na jeseň. Andrej Danko (SNS) vtedy argumentoval, že výpadok v rozpočte, ktorý toto zníženie spôsobí, štát nezabolí. „Pán minister Kamenický, my sme nebojovali, aby ceny klesali. My sme bojovali, aby tí ľudia v hotelierstve a v gastre prežili,“ vysvetľuje.

Podľa Andreja Danka, mnohí podnikatelia vtedy bojovali s dozvukmi pandémie a pripomína tiež, že sa medzitým zvýšili aj ceny energií či iných vstupných nákladov. „Znížená sadzba DPH na gastroslužby mala priniesť konkurencieschopnosť v porovnaní s okolitými krajinami a spomalenie rastu cien,“ objasňuje generálny manažér Asociácie hotelov a reštaurácií Martin Novotný.

Neočakávali nižšie ceny

Generálny manažér Asociácie hotelov a reštaurácii v tejto súvislosti tvrdí, že nikto neočakával, že by mali ceny klesnúť a pripomína, že to podnikatelia v tomto sektore pri znížení dane ani nesľubovali. Zdražovanie v gastroslužbách sa podľa neho spomalilo, a teda zníženie dane splnilo svoj účel. Nová daň je pre nich novou záťažou.

„Ak je gastropodnik, ktorý ponúka obedové menu za 7,50 eur, tá marža, s ktorou pracuje, je minimálna. To znamená, že aj 0,4 percenta, ktorými je zaťažená každá príjmová a výdavková transakcia, nie je málo,“ vysvetľuje ďalej Novotný.

„Keď mi tu bude niekto hovoriť, že si zobral päť percent do vrecka a chýba mu 0,4 percenta na transakčnej dani, tak to je nefér. Ja som to preto spomenul,“ dodáva Kamenický.

Minister financií hovorí, že výšku dane na gastroslužby nebude prehodnocovať ani v rámci plánovanej konsolidácie verejných financií na budúci rok. Plánuje ju ponechať v rovnakej výške, keďže je výsledkom politickej dohody medzi koaličnými partnermi.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika