Na hlavný obsah

Fast food obsahuje hyperchute, ktoré sú pre nás návykové, varuje odborníčka. Kedy by mal človek spozornieť?

Ľudia sa zvyknú nezdravým jedlom obmeňovať.

Fast food obsahuje hyperchute, ktoré sú pre nás návykové, varuje odborníčka. Kedy by mal človek spozornieť?
Ilustračná snímka. Foto: TASR/Michal Svítok

Fast food láka ľudí na svoje „hyperchute“, má však pritom neblahý vplyv na naše zdravie, upozorňuje odborníčka Zuzana Líšková. V pondelok (21. 7.) bol Medzinárodný deň nezdravého jedla (tzv. junk food).

Fast food sa podľa odborníčky na zdravé jedlo Zuzany Líškovej skladá z určitých surovín, líši sa spôsobom prípravy a zväčša má intenzívne chute. „Hovoríme tomu hyperchute – či je to veľa soli, veľa tuku, alebo veľa cukru,“ dodáva.

Sú to práve hyperchute, ktoré sú pre človeka návykové, a preto tento druh jedla rád vyhľadáva. Ľudia sa zvyknú pritom fastfoodom odmeňovať, napríklad pri strese, emocionálnom výkyve, ale aj vtedy, ak sa nudia.

S fast foodom sa však často spájajú aj mýty. Hranica medzi pôžitkom a rizikom je podľa odborníčky v tom, „čo to spôsobuje nášmu telu“.

Pozrite si celý rozhovor, v ktorom Zuzana Líšková hovorila o tom, aký má na naše zdravie vplyv nezdravé jedlo:

Zdroj: STVR

„Akonáhle už cítim nejaké tráviace problémy, ťažkosti, a nejaké výkyvy vzhľadom na zdravotné parametre, či je to cukor, tuk, cholesterol, kyselina močová, a pokiaľ sa už pocitovo cítim zle a ďalej konzumujem jedlá, ktoré mi to spôsobujú, vtedy je hranica prekročená,“ uvádza Líšková.

Na druhej strane odborníčka pripomína, že zdravá výživa „nie je o tom na sto percent niečo dodržiavať, ale nájsť zdravú mieru“.

Dlhodobá konzumácia nezdravého jedla sa odráža na fyzickom zdraví človeka. Spozornieť by mal vtedy, ak už na sebe pozoruje nárast tukovej hmoty, zhoršený spánok, väčšiu únavu či nervozitu.

„My by sme mali mať jedálniček zložený približne zo 60 percent prirodzených potravín – ryby, syry, mäso, hydina, ovocie, zelenina. Môžeme mať 30 percent spracovaných potravín, kde patria nejaké zavárané veci, mrazené. Potom desať percent ostáva práve na ultra spracované potraviny,“ vysvetľuje Líšková.

So zmenou odporúča začínať jednoducho, napríklad hranolky vymeniť za pečené hranolčeky z batatov alebo si ich upiecť v teplovzdušnej fritéze.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko