Na hlavný obsah

Otázky a odpovede: Čo je to Q horúčka, ktorou sa nakazili ľudia v Ráztočne? Aké sú jej príznaky a ako sa lieči?

Nakazených hospitalizovali so zápalom pľúc.

Bojnická nemocnica.
Ilustračné foto. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Slovenská akadémia vied (SAV) na základe analýzy Národného referenčného centra (NRC) pre surveillance a laboratórnu diagnostiku rickettsióz potvrdila v obci Ráztočno výskyt prípadov Q horúčky, ktorou sa nakazilo viacero ľudí.

Nakazených hospitalizovali v bojnickej nemocnici na konci júla. Lekári v tom čase nevedeli určiť pôvod zápalu pľúc, s ktorým nakazení do nemocnice prišli.

Čo je to Q horúčka a ako sa prenáša? Európske centrum pre prevenciu a kontrolu chorôb (ECDC) informuje aj o tom, ako sa pred nákazou chrániť a aké sú príznaky tohto ochorenia.

Čo je Q horúčka a čo ju spôsobuje?

Q horúčka je infekčné ochorenie spôsobené baktériou Coxiella burnetii. Patrí medzi zoonózy, teda choroby prenášajúce sa zo zvierat na ľudí. Pôvod názvu „Q“ pochádza zo slova „query“. Označenie sa používalo, kým nebola známa presná príčina ochorenia v 30. rokoch 20. storočia.

Ako sa človek môže nakaziť Q horúčkou?

K nákaze najčastejšie dochádza vdýchnutím kontaminovaného prachu alebo aerosólov, ktoré vznikajú v prostredí, kde sa nachádzajú infikované zvieratá. Baktériu prenášajú najmä ovce, kozy a hovädzí dobytok.

Baktérie sa vo veľkom množstve vyskytujú v maternici a mliečnej žľaze samíc. Riziko nákazy teda vzniká aj pri pôrode alebo pri konzumácii kontaminovaného mlieka. Q horúčka sa môže preniesť aj prostredníctvom infikovaných produktov, ako je vlna, seno či slama.

Ktoré skupiny obyvateľstva sú najrizikovejšie?

Najväčšie riziko nákazy hrozí osobám, ktoré prichádzajú do kontaktu so zvieratami alebo ich produktmi. Ide najmä o farmárov, pracovníkov bitúnkov, zamestnancov mäsokombinátov, veterinárov či pracovníkov vo výrobe vlny.

Medzi skupiny, ktorým ochorenie môže spôsobiť komplikácie, patria aj tehotné ženy. Choroba totiž môže ohroziť plod a byť závažná pre novorodencov. Ľudia so srdcovými ochoreniami sú náchylnejší na vznik zápalu vnútornej výstelky srdca (endokarditídy).

Aké sú príznaky Q horúčky?

Mnoho nakazených osôb nemá žiadne príznaky. U iných sa však môžu objaviť náhle bolesti hlavy, horúčka, zimnica, svalová slabosť a v niektorých prípadoch aj zápal pľúc.

Medzi ďalšie symptómy patrí únava, nočné potenie, strata hmotnosti, bolesti kĺbov či nevoľnosť a vracanie. Niektoré príznaky, ako napríklad únava, môžu pretrvávať dlhodobo.

Aké komplikácie môže Q horúčka spôsobiť?

V približne jednom percente prípadov sa infekcia môže rozvinúť do chronickej formy, a to aj po niekoľkých rokoch od pôvodného ochorenia.

Najzávažnejšou komplikáciou je chronická endokarditída – zápal vnútornej výstelky srdca, ktorý môže byť smrteľný. Objaviť sa môže aj hepatitída (zápal pečene) alebo osteomyelitída (zápal kosti či kostnej drene).

Ako sa Q horúčka diagnostikuje?

Diagnostika Q horúčky prebieha pomocou vyšetrenia krvi. Krvné testy potvrdia prítomnosť protilátok proti baktérii Coxiella burnetii.

Dá sa Q horúčka liečiť?

Áno, akútna Q horúčka sa dá úspešne liečiť pomocou antibiotík. Pri chronickej forme ochorenia je liečba náročnejšia a zvyčajne si vyžaduje dlhodobé podávanie antibiotík.

V niektorých prípadoch, napríklad pri poškodení srdcových chlopní, môže byť potrebný aj chirurgický zákrok.

Ako sa pred Q horúčkou chrániť?

Prevencia spočíva najmä v dôslednej hygiene v prostredí, kde sa chovajú hospodárske zvieratá, najmä ovce, kozy a dobytok. Dôležité je tiež vyhýbať sa vdýchnutiu kontaminovaného prachu.

Keďže baktéria sa môže prenášať cez mlieko, dôležitá je pasterizácia mlieka a mliečnych produktov. V rizikových prevádzkach sú vhodné aj osobné ochranné pomôcky.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny