Na hlavný obsah

Nelegálni pekári pripravia štát ročne o milióny eur. Podľa experta by však legálni výrobcovia pre všetkých napiecť nestihli

O takýto predaj je vyšší záujem najmä pred Vianocami.

Na snímke príprava medovníkov žiakmi základnej školy.
O internetový predaj pečiva je záujem najmä pred Vianocami. Foto: TASR/Veronika Mihaliková

Slovenský zväz pekárov, cukrárov a cestovinárov vydal správu, že štát stratil 20 miliónov eur pre nelegálnu výrobu a predaj zákuskov. Ľudia, ktorí si takto privyrábajú, ponúkajú svoje cukrárenské výrobky na internete. Práve v období Vianoc a nového roka je o ne zvýšený záujem. Expert tvrdí, že pekári by nedokázali pokryť tento záujem.

Zväz pekárov, cukrárov a cestovinárov každoročne varuje ľudí, aby nenakupovali zákusky od domácich pekárov. Argumentujú, že takýto dodávateľ neplatí dane, teda štát prichádza o peniaze a že sa spotrebiteľ môže aj otráviť.

„Dlhodobo sledujeme cieľové skupiny, ktoré podnikajú takto na čierno. Keď sa v minulosti schovávali za anonymné „niky“ na sociálnych sieťach, dnes sa už neobávajú,“ povedal predseda zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov Milan Lapšanský.

Ilegálnym pekárom sa v reportáži v Správach venoval redaktor Erik Adamson:

Zväz tvrdí, že štát prichádza o 20 miliónov eur ročne pre neodvedenú daň z príjmu a nezapletené odvody a poistné.

Ak by toto číslo bolo pravdivé, zisk z nelegálne vyrobených zákuskov by prevýšil 40 miliónov eur. To znamená, že pri priemernej cene jedno euro za zákusok, je na Slovensku vyrobených približne 40 miliónov zákuskov, ktoré ľudia ponúkajú na internete. Zväz výrobcov tvrdí, že by ich zvládli vyrobiť aj legálne.

„Máme 12 200 zamestnancov, naši členovia a tieto výroby nám nerobia žiadny problém,“ priblížil Lapšanský.

„To, či by to zvládli vyrobiť slovenské pekárne a cukrovinári, o tom pochybujem, lebo hovoríme o takých množstvách. Asi by sme vianočné zákusky piekli už od letných mesiacov,“ podotkol expert na pôdohospodárstvo Juraj Huba.

Expert tvrdí, že takáto vianočná výroba koláčov pomáha ľudom uživiť sa a legálna výroba pečiva a múčnych výrobkov bola vlani aj tak druhý najziskovejší segment slovenského potravinárstva.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika