Na hlavný obsah

V obchodoch na zákazníkov číhajú falšované potraviny. Odborníci radia dávať si pozor najmä pri vínach a mede

Falšované potraviny môžu obsahovať toxické látky.

V obchodoch na zákazníkov číhajú falšované potraviny. Odborníci radia dávať si pozor najmä pri vínach a mede
Ilustračná snímka. Foto: STVR

Cukrový sirup namiesto medu. Panenský olivový olej, ktorý je namiešaný z rôznych obyčajných olejov, či lacné víno, predávané ako drahé. Na spotrebiteľov v Únii číha množstvo falšovaných potravín. Europol a Interpol vlani odhalili takéto výrobky v hodnote 91 miliónov eur.

Najčastejšie policajti zadržali falšované liehoviny a vína. Podľa riaditeľky Zväzu vinárov Jaroslavy Kaňuchovej Pátkovej sa víno falšuje od nepamäti. „Tých spôsobov je niekoľko. Napríklad z nearomatickej odrody Veltlín viete veľmi ľahko dnešnými prostriedkami dostať Savignon. Pridáte pár kvapiek arómy a zrazu máte víno, ktoré na trhu predáte o 30 percent drahšie,“ vysvetľuje.

Často je falšovaný pôvod vín. „Falšované sú hlavne tie francúzske vína a presne také sa dostávajú aj na Slovensko,“ pokračuje Pátková.

Proti falšovaniu pôvodu bojujú aj slovenskí vinári a to najmä podrobnou etiketou. „Snažíme sa pracovať na tom, aby sa pôvod jednak hrozna, ale takisto aj pôvod vína vedel dohľadať a aby ten zákazník, ktorý si to víno kúpi, presne vedel, odkiaľ to víno pochádza,“ uvádza vinár Samuel Grančič.

Falšovaniu vín sa v Správach venovala redaktorka Natália Krížová:

Zdroj: STVR

Iné falšované potraviny

Inšpektori Slovenskej veterinárnej a potravinovej správy zachytia pri kontrolách aj množstvo iných falšovaných produktov. Napríklad olivový olej. Často ide o zmes olejov, ktorá je označená na etikete ako jednodruhový panenský. Podobne je to aj s marmeládami, v ktorých nesedí pomer ovocnej zložky.

„S čím sa ďalej stretávame, je samozrejme med. Tu robíme veľmi veľké množstvo kontrol. Medy sú nahradzované rôznym spôsobom, napríklad zmesou cukrového sirupu, alebo zafarbované farbivami, aby pôsobili, že je to krásny horský med,“ objasňuje riaditeľ Štátnej veterinárnej a potravinovej správy Martin Chudý.

Produktov, na ktorých sa snažia podvodníci zarobiť, je podľa Martina Chudého čoraz viac. „Napríklad kečup. Namiesto paradajkovej zložky, je viac pridávanej jablčnej drene. Je to docukrované, je to dofarbené a dovoňané vrátane konzervantov, aby to pôsobilo ako výborný čerstvý produkt,“ dodáva Chudý.

Falšované výrobky môžu byť kvôli obsahu látok ako ortuť, metanol, či toxické pesticídy, zdraviu škodlivé. Podľa riaditeľa Štátnej Veterinárnej a potravinovej správy je príliš nízka cena prvý varovný signál, že ide o falzifikát. Ďalším je nekvalitný obal.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika