Na hlavný obsah

Obľúbená dovolenková destinácia Slovákov chce zrušiť stravovanie all inclusive v hoteloch

Úrady sa odvolávajú na obrovské plytvanie jedlom.

hotelové raňajky
Návrh obmedzí aj plytvanie jedlom v hoteloch. Foto: Unsplash

Turecká vláda pripravuje legislatívne zmeny s cieľom obmedziť plytvanie jedlom v hoteloch a reštauráciách. Zavedie nové pravidlá pre bufety a typické turecké raňajky serpme s viacerými chodmi. Písal o tom turecký denník Sabah.

Turecké hotely navrhli nahradiť súčasný all inclusive systém formátom à la carte, kde si hostia vyberú a objednajú len to, čo aj skonzumujú. Malo by to znížiť množstvo vyhodeného jedla.

V krajine totiž každoročne vyhodia v priemere 23 miliónov ton jedla a približne 35 percent ovocia a zeleniny sa ani nedostane na stôl, uviedla organizácia TİSVA, ktorá sa usiluje obmedziť plytvanie.

Osobitnú pozornosť venujú turecké úrady chlebu, pretože v krajine každodenne vyhodia približne dvanásť miliónov bochníkov. Opatrenia sa zamerajú na porcie chleba najmä v reštauráciách.

Vláda tiež plánuje zakázať zahadzovať jedlo na uliciach pre túlavé zvieratá, pretože to vedie k znečisteniu miest a šíreniu baktérií. Namiesto toho by sa mali zvyšky zbierať a presúvať do útulkov centrálne. Uviedol to Ramazan Bingöl z tureckej prezidentskej rady pre poľnohospodárstvo a potravinovú politiku (TÜRES).

Reštaurácie budú mať zakázané nabádať zákazníkov, aby si objednali raňajky pre každú osobu zvlášť. Napríklad tri osoby si budú môcť objednať raňajky pre dvoch bez ďalších porcií, ktoré často zostávajú nedotknuté a nakoniec ich vyhodia.

Návrh zákona, ktorý pripravuje TÜRES, by mal byť do tureckého parlamentu predložený v blízkej budúcnosti. Provládny denník Sabah pripomenul, že vo svete trpí hladom viac než 783 miliónov ľudí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet