Slovenskí barmani zažiarili na prestížnom gastronomickom podujatí vo Viedni. Na Europe Bar & Spirit festival na hlavnom pódiu vystúpili Barman roka u nás – Maroš Potůček i najlepší bar na Slovensku, ktorý sa nedávno umiestnil na 25. mieste v rebríčku najlepších barov sveta.
Najlepší barman na Slovensku Maroš Potůček osem rokov pracoval v Londýne. Hovorí, že byť najlepším barmanom neznamená len namiešať najlepší drink, ale poskytnúť zákazníkovi čo najlepší zážitok a servis.
„Tá doba strašne pokročila, ako v iných sférach, tak aj v barmanstve. Barmani si nechávajú vyrábať vlastné poháre od sklárov, nechávajú si pripravovať kvalitný ľad, veľké kocky ľadu, tie ingrediencie sú kvalitnejšie, tá práca za barom je rýchlejšia, efektívnejšia,“ opisuje Potůček.
Úspechu slovenského baru sa v Správach venovala redaktorka Barbora Žiačiková:
Najlepší bar na Slovensku sa nachádza v hoteli v centre Bratislavy. Ich špecialitou sú drinky, ktoré sú pomenované podľa osobností, ktoré boli v tomto hoteli ubytované.
„Hotel sa otvoril začiatkom 18. storočia. Máme tam veľa zaujímavých mien, ako sú Mark Twain, Thomas Edison, Rihanna, Alfred Nobel, Mária Terézia, atď.,“ opisuje senior barmanka v Mirror Coctail Bare Evica Domonji.
Slovenské bary dosahujú svetovú úroveň. Až 20 z nich sa dostalo do Európskeho barového bedekra.
„Máme veľa talentovaných ľudí, ktorí či už sú v zahraničí ako baroví a reštaurační profesionáli, takisto aj na Slovensku. Musíme byť hrdí na to, čo máme. Máme veľmi krásne barové produkty, máme vynikajúcu kulinársku scénu a treba to dávať aj tej mladej generácii trošku,“ dodáva barový inšpektor Rastislav Červeň.