Cukru s čisto slovenským pôvodom bude tento rok menej. Dôvodom je pokles výmery cukrovej repy siatej na poliach. Pestovatelia od nej ustupujú, pretože sa im oplatí čoraz menej. Cukor je pritom jedinou slovenskou potravinou, ktorú dorábame do plnej sebestačnosti.
Na poli neďaleko Nitry vlani rástla cukrová repa, teraz ju nahradila slnečnica. Pestovateľ výmeru základnej suroviny na výrobu cukru znížil výrazne. „Z 500 hektárov na 100 hektárov. To znamená na 20 percent bežnej výmery, ktorá bola u nás,“ priblížil predseda Poľnohospodárskeho družstva Devio Nové Sady Igor Jakubička.
Nejde o ojedinelý prípad. Plochy osiate cukrovou repou sú tento rok oproti vlaňajšku nižšie takmer o pätinu. Menej ich pestujú aj vo Vysokoškolskom poľnohospodárskom podniku Slovenskej poľnohospodárskej univerzity (SPU).
„Došlo tam k značnému prepadu ceny. Išli sme na polovičné výmery v porovnaní s predchádzajúcimi rokmi,“ uviedol konateľ Vysokoškolského poľnohospodárskeho podniku SPU Pavol Findura.
Produkcii cukru na Slovensku sa v Správach z regiónov venovala redaktorka Jana Obrancová:
„Aj výroba cukru bude nižšia, ale sebestačnosť nebude ohrozená. Možno úplne nebude na 100-percentnej úrovni, ale treba na sebestačnosť pozerať z hľadiska nejakého päťročného priemeru a ten by mal byť zachovaný,“ povedal predseda Slovenského cukrovarníckeho spolku Michal Abelovič.
Celosvetový prebytok cukru
Podľa samotných cukrovarníkov je cena za cukrovú repu asi o tretinu nižšia oproti uplynulým rokom. Avšak nielen u nás, ale celkovo aj na svetových trhoch. Dôvodom je celosvetový prebytok cukru.
To, že samotná základná surovina zlacnela však neznamená, že zlacnie aj cukor. Skôr naopak. „Predpokladáme, že tieto faktory, teda nižšie výmery, výpadok na strane ponuky, spôsobia v tomto roku oživenie cien na trhu s cukrom a stabilizáciu sektora cukor – cukrová repa,“ skonštatovala hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Jana Holéciová.
„Cena cukru, ktorú teraz vidíte, je dobre čitateľná na pultoch reťazcov. Je už asi veľmi nízka, už by nemala ísť dole. Mala by začať stúpať, pretože jedine tým spôsobom sa dá udržať výroba cukru v Európe,“ dodal Abelovič.
Kilogram cukru pri akciových cenách možno aktuálne v obchodoch kúpiť aj za menej ako 70 centov. Jeho priemerná cena pred dvomi rokmi bola približne dvojnásobná.