Svetový deň čokolády, ktorý pripadá na 7. júla, sprevádza podľa Štatistického úradu SR klesajúci trend spotreby čokoládových výrobkov na Slovensku. Zároveň rástli ceny, vývoz opäť prevýšil dovoz a Európa ostáva svetovým lídrom v exporte sladkostí z kakaa.
Spotreba klasickej čokolády a čokoládových cukroviniek dosiahla vlani 6,8 kilogramov na obyvateľa. Ak sa započítajú aj cukrovinky s obsahom kakaa, celková spotreba stúpla na 10,7 kilogramu. Slovenský spotrebiteľ tak v priemere zjedol takmer sedem kilogramov „čistej“ čokolády a štyri kg ostatných výrobkov s kakaom.
Najvyššia spotreba bola zaznamenaná v roku 2021 – až 13 kilogramov na osobu. Odvtedy sa drží v klesajúcom trende, ktorý štatistici novou metodikou spätne prepočítali až do roku 2020.
Mliečna čokoláda sa v máji 2025 predávala priemerne za 1,67 eura za 100 g, čo je o 69 percent viac než pred dvoma rokmi. V roku 2024 stála 1,27 eura (+22 percent medziročne). Najmenší nárast cien zaznamenali čokoládové dražé (2,04 €/100 g) a bonboniéry (5,19 €/250 g).
Najrýchlejší rast dovozu za dekádu
Slovensko v roku 2024 doviezlo 524-tisíc ton čokolády v hodnote 330 miliónov eur. Dovoz medziročne stúpol o 24 percent, čo je najrýchlejší rast za poslednú dekádu. Hlavnými dovozcami boli Nemecko, ČR, Švajčiarsko, Poľsko a Belgicko.
Export bol vyšší – 564-tisíc ton v hodnote 356 miliónov eur. Medziročne však klesol o päť percent. Najväčšími odberateľmi slovenskej čokolády boli Poľsko, Maďarsko, Česko, Rakúsko a Spojené kráľovstvo.
Podľa Eurostatu členské štáty EÚ vyviezli v roku 2024 takmer 1,1 miliardy ton čokoládových výrobkov mimo územia Únie. Najväčšími exportérmi boli Nemecko (22 percent), Belgicko (21 percent), Holandsko (12 percent), Poľsko a Taliansko (po 11 percent).
Kakao obsahuje viaceré bioaktívne látky, ktoré priaznivo pôsobia na organizmus. Tryptofán zvyšuje tvorbu serotonínu, fenyletylamín pôsobí ako antidepresívum, kofeín a teobromín stimulujú nervový systém a flavonoidy chránia bunky pred starnutím.
Vysoký obsah minerálov podporuje činnosť svalov, nervov a imunitu. Čokoláda tak môže byť prospešnou súčasťou stravy, pokiaľ sa konzumuje s mierou a ako súčasť vyváženého jedálnička.